Прищина: Сърбия не спазва споразуменията за Северно Косово

13072
Прищина: Сърбия не спазва споразуменията за Северно Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Белград продължава да нарушава споразуменията, постигнати в Брюксел, като подкрепя "паралелни структури" в Северно Косово, чието премахване е от решаващо значение за ефективното изпълнение на договореностите.

Това се посочва в доклад на правителството в Прищина за прилагане на споразумението между Белград и Прищина в периода от декември 2014 до март 2015, който е изпратен в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Подкрепата на Сърбия на паралелните структури сериозно застрашава напредъка във функционирането на закона и интегрирането на четирите общини на север в системата на Косово. Сърбия продължава да нарушава договора от Брюксел, искайки тези общини да не усвояват общински бюджети в опит да предотвратят интеграция на здравната и образователната система със системата на Косово, се посочва в доклада, изготвен от министъра на диалога Едита Тахири.

Вестник "Коха диторе" пише, че в доклада се посочва още, че този период е белязан с отрицателни действия на Сърбия, която продължава да подкрепя паралелни структури в Косово. Кметовете на общините в Северно Косово имат политическа подкрепа от Сърбия и подкопават работата на кметовете и органите на общините, избрани в съответствие със законите на Косово.

В доклада се отбелязва и наличието на въоръжени структури в Северно Косово, известни като "Гражданска защита". Косово показа интерес за ускоряване на изпълнението на плана за премахване на "гражданската защита" и интегриране на техните членове в косовските институции, се казва в доклада, според който Сърбия постоянно закъснява и не осигурява тяхното реформиране, включително наредби за премахване на структури.

Според Косово Сърбия продължава да поставя препятствия на страната за участие в регионални организации, дори и в случаите, в които Косово вече е член.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com