Президентът на Черна гора: Турция е пример за балканските народи

5136
Президентът на Черна гора: Турция е пример за балканските народи

Турция е пример за балканските народи, заяви президентът на Черна гора Филип Вуянович пред Анадолската агенция по повод предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в страната му, информира БГНЕС.

"Подкрепата на Турция за страните от региона е ценна и незаменима. Затова Турция е силна и ефективна държава за всички страни от Югоизточна Европа", изтъкна президентът.

Черна гора с резолюция за членство в НАТО

В черногорския парламент бе внесена резолюция за членството на страната в НАТО. По този начин започва процедурата за присъединяването к...

Вуянович заяви, че е горд от добрите отношения на страната му с Турция. Той каза: "Подкрепата на президента на Турция Реджеп Ердоган и на премиера Ахмет Давутоглу за кандидатурата на Черна гора за НАТО е безусловна и честна, Турция не прави това заради собствен интерес, а защото е заинтересована от стабилността на балканските държави."

"Ние се радваме на посещението на президента на Ердоган в Черна гора. Планираме да организираме бизнес форум в рамките на посещението на Ердоган, за да засилим икономическите връзки между двете страни", подчерта Вуянович.

По думите му страните от Западните Балкани трябва да се фокусират върху икономическите реформи за подобрят шансовете си за присъединяване към ЕС. "Имаме нужда от съвместни проекти за развитие на нашите икономики. Най-големият проблем е, че нашите магистрали не са в добро състояние. Нашият приоритет е да се изгради Адриатико-Йонийската магистрала, за да се свържат почти всички страни от региона с Европа", подчерта черногорският държавен глава.

По думите му много важен е и проектът за Транс-Адриатическият тръпопровод (TAP), по който ще се транзитират годишно 10 млрд. кубика газ. От него пряко са заинтересовани Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Словения.

В края на годината НАТО решава за Черна гора

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства извършваните в Черна гора реформи и привързаността на страната към ценностит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com