Правителството на Гърция ще иска вот на доверие от парламента

13508
Правителството на Гърция ще иска вот на доверие от парламента
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство ще поиска следващата седмица вот на доверие от парламента.

Решението е било взето на срещата на лидерите на партиите, съставляващи правителствената коалиция - премиерът Антонис Самарас, лидер на дясноцентристката "Нова демокрация", и Евангелос Венизелос, вицепремиер, министър на външните работи и лидер на лявоцентристката ПАСОК.

ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки

Марио Драги иска Европейската централна банка да купи пакети с лоши заеми от гръцки и кипърски банки, което може да засили напрежението...

Вотът на доверие ще бъде поискан, за "да демонстрира Гърция институционална стабилност". Същинската цел е всъщност консолидиране на управляващата коалиция, която леко се поразклати, след като преди броени дни премиерът Самарас и Венизелос си отправиха взаимни остри нападки.

На снощната си среща двамата лидери очевидно са изгладили противоречията помежду си. Самарас и Венизелос се коментирали и въпроса за избора на държавен глава, тъй като пълномощията на настоящия президент Каролас Папуляс изтичат през февруари 2015, а той няма право да се кандидатира за трети мандат.

"Решени сме да демонстрираме политическа стабилност и единна национална стратегия. Вотът на доверие ще сложи край на политическата неопределеност, създала се в последно време. Безотговорните политически сили и демагозите няма да успеят в опитите си да провалят страната. Гърция ще върви напред!", заяви пред журналисти Венизелос след срещата си със Самарас.

Опозицията реагира скептично. "Искането на вот на доверие е израз на слабост", категорични са от "Демократични леви". От най-голямата опозиционна партия - СИРИЗА, пък назоваха решенията на Самарас и Венизелос "отчаяни опити да останат на власт още няколко месеца". "Вот на доверие може да даде единствено народът", отбеляза Панайотис Лафазанис, намеквайки за необходимостта от нови избори.

"Тройката" се завръща в Атина за нов, навярно последен одит

Гърция се готви за визитата на представители на „тройката” международни кредитори, които ще направят поредната оценка на н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com