Повече яснота около служебния кабинет на Гърция

3830
Повече яснота около служебния кабинет на Гърция
Снимка: Gettyimages

В състава на служебното правителство на Гърция ще влязат 22-ма министри и заместник-министри, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от ТАСС.

„Министър на външните работи ще бъде Патрос Моливиятис, който е бил на този пост в две предишни правителства на Гърция – служебното на Панайотис Пикраменос през 2012 година, и в това на Костас Караманлис. Министър на финансите ще бъде един от главните преговарящи с международните кредитори през последните месеци Йоргос Хулиаракис, вътрешното ведомство се оглавява от Андонис Манитакис, който също бе министър в служебното правителство на Пикраменос, министър на отбраната става генералът в оставка Йоанис Гиякис.

Новото правителство ще положи клетва в петък в 12:00 часа. Официално съставът на служебния кабинет ще бъде обявен в петък. Основна негова задача е провеждането на предсрочни парламентарни избори.

В четвъртък председателката на Върховния съд на Гърция Василики Танау официално беше обявена за служебен премиер, тя стана първата жена начело на правителство в Гърция.

Датата за предсрочни избори в страната ще бъде обявена официално до края на седмицата от държавния глава, но по всяка вероятност те ще бъдат на 20 септември.

Бившият премиер Алексис Ципрас вече отхвърли възможността да участва в правителство „на националното единство”, ако не успее да спечели мнозинство на предстоящите избори и да състави самостоятелно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com