Повече бежанци в ЕС идват от Западните Балкани, а не от Сирия

24451
Повече бежанци в ЕС идват от Западните Балкани, а не от Сирия
Снимка: БГНЕС

Гражданите на Западните Балкани миналата година са подали повече искания за убежище в ЕС, отколкото сирийците. Това показват данните на Европейската комисия.

"Това е сериозен въпрос, който значително натоварва системата", каза в Брюксел еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

В доклада се посочва, че исканията за убежище от Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Косово надвишават броят на молбите от Сирия. Сърбия е на първо място с 22 500 подадени молби от общо 78 000 души, търсещи убежище в региона.

През 2013 г. по отношение на предходната година броят на търсещите убежище от Македония и Босна и Херцеговина драстично се е увеличил. Най-много хора, търсещи убежище в ЕС, са представители на ромската общност.

"Имаме добро сътрудничество с тези страни и полагаме усилия броят на хората, търсещи убежище, да се намали, но за нещастие няма голям успех", подчерта Малстрьом.

На въпрос дали членките на ЕС са поискали да се активира механизмът за временно замразяване на визовия режим за държавите, от където идват търсещите убежище, Малстрьом отговори, че засега няма такова искане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com