Понта си открехна врата за оставка на кабинета на Румъния

10239
Понта си открехна врата за оставка на кабинета на Румъния
Снимка: Getty Images

Румънският премиер Виктор Понта за първи път след поражението си на президентските избори намекна за възможна оставка при едно условие.

Продължаването на властта на лявото мнозинство "не е свързано с моята личност", заяви социалдемократът в интервю за информационния портал DC News. Той загуби изненадващо парламентарните избори на 16 ноември от лидера на десницата Клаус Йоханис.

Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели пре...

На въпрос бихте ли бил готов да подадете оставка в случай, че Йоханис се ангажира да назначи друг държавен глава от управляващото мнозинство, Понта отговори: "Ако имам тази гаранция, да".

Социалдемократическата партия разполага заедно със съюзниците си с голямо мнозинство в парламента от 328 депутати от общо 572. В коалицията влизат Социалдемократическата партия, Консервативната партия и Народната партия след оттеглянето вчера на партията на унгарското малцинство.

Ако това мнозинство се запази до 2016 г., датата на следващите парламентарни избори, "мисля, че можем да продължим също с нов премиер", допълни Понта.

55-годишният Клаус Йоханис е първият държавен глава от германското малцинство в страната. Той ще встъпи в длъжност на 1 декември. Избирането му е смятано от експертите като израз на недоверие в политиката на Виктор Понта, припомня БГНЕС, позовавайки се на информация на АФП.

Румъния избира бъдещето си и се надява борбата с корупцията да не спира

В Румъния ще се проведе първият тур на изборите за президент, които се очаква да бъде спечелени от премиера Виктор Понта. Ако се съди ...

Преди десетина дни Йоханис заяви, че неговата партия може да опита да свали правителството на премиера Виктор Понта следващата година. Ако това се случи, мандатът на кабинетът ще бъде прекратен година по-рано от редовните парламентарни избори през 2016 г., информира Reuters.

Новоизбраният държавен глава направи това изявление в качеството си на лидер на Национално-либералната партия. Това е ранен знак за нестабилността, която може да последва от неговата изненадваща победа над Понта на президентските избори тази неделя, информира БТА.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com