Покерджийските ходове на Ципрас и гръцкото гостоприемство през погледа на местен бизнесмен

16513
Покерджийските ходове на Ципрас и гръцкото гостоприемство през погледа на местен бизнесмен
Снимка: Getty Images/Guliver

Референдумът беше голяма грешка. Той раздели населението на защитници на силно „за“ и силно „против“, често дори и в рамките на едно семейство. Това коментира пред Actualno.com Александър Кариватис, партньор във Viva Group, най-голямата в страната платформа за онлайн закупуване на билети за събития, пътувания и други плащания.

Проблемът е, че въпреки че всички знаят какво значи да гласуват „да“, а именно повече икономии, никой не е отдели време, за да обясни на гръцкия народ какво означава вота „против“, смята Кариватис. „Още повече, че без да се взима под внимание как е формулиран въпроса, европейските институции ясно показаха, че вот „против“ ще се приеме като искане за напускане на еврозоната и може би Европа“, коментира бизнесменът. По думите му, тъй като референдумът е бил обявен по време и въпреки преговорите, няма никакво значение как в формулиран въпросът. „Основното, което има значение е как той ще рефлектира върху взаимоотношенията ни с Европа“, смята той.

Лафчис: Ципрас отиде докрай, защото иначе щеше да умре политически

Аз съм фен на всеки достоен политик, независимо от коя политическа сила е. Правителството на Ципрас беше избрано с единствената задача ...

Според социологическо проучване на агенция ProRata по информация, събрана между 23 и 30 юни, 54% от гърците, които ще гласуват на референдума, ще се противопоставят на спасителната програма. В същото време 33% ще гласуват „за“ предложението на кредиторите.

„Бяха приложени различни трикове, за да се помогне за един вот „против“, посочи Кариватис, давайки за пример вертикалното разположение на въпросите, слагайки други думи пред „за“ и „не“, за да се промени азбучния ред на отговорите (на гръцки „да“ е „ναί“, а „не“ - „όχι“). Гръцкият бизнесмен обаче не вярва това да промени изхода от вота, може би ще предизвика разлика в няколко процента. „За щастие по-голямата част от гърците разбират, че най-добрият им шанс е да са с Европа“, смята Александър Кариватис.

Мария-Кристина Доулами, гръцки журналист и експерт комуникации, коментира вчера за Actaulno.com, че хората в Гърция са объркани преди референдума. По-рано, по думите й, се е наблюдавала дезинформация във връзка с позицията на кредиторите и на гръцкото правителство. Тя обаче посочи, че правителството на Ципрас все още запазва значителна обществена подкрепа.

Дали Ципрас залага с бъдещето на Гърция?

„Страхувам се, че да и то не с много добра ръка, мога да добавя“, каза Александър Кариватис. При блъфирането в покера могат да те сметнат за герой, но може да ти коства и много пари, посочи гъркът. „Проблемът е, че той не залага със своите пари, а с 10 млрд. евро от парите на гърците. Аз не подлагам на съмнение неговите мотиви. Смятам, че той наистина вярва, че може да ни помогне, или поне първоначално смяташе така. Мисля обаче, че той трябваше да приключи играта много по-рано, преди да се стигне до тук. Когато изправиш кораба си срещу скалите, обикновено скалите печелят, не корабът“, метафорично коментира гръцкият бизнесмен.

Еврогрупата не се съгласи да продължи помощта за Гърция

Финансовите министри на страните в еврозоната (еврогрупата) не се съгласиха в края на деня да продължат програмата за помощ на Гърция....

„Смятам, че Ципрас направи тази стъпка, защото стигна до задънена улица в преговорите и стана ясно, че много трудно ще се постигне споразумение, ако въобще то се сключи“, коментира от своя страна Мария-Кристина Доулами.

Последното развитие около ситуацията с Гърция е съгласието на Атина с почти всички предложения на кредиторите, включващи промени в ДДС системата, намаляване на разходите за армията и премахване на преференциите за фермерите. Това стана ясно от писмо на Алексис Ципрас, изпратено късно снощи до председателите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Как се отрази кризата на гръцкия бизнес

„Колкото и трудно да се прави бизнес по време на криза, все пак не е невъзможно. Гърците са упорити и намират начин да правят бизнес. Родиха се стартъпи в сферата на технологиите вследствие на необходимостта да се отговори на проблеми, създадени от кризата. Тя сама по себе си е и възможност“, коментира Кариватис. Според него обаче екосистемата ще значително пострада, като капиталовият контрол вече е причинил опустошение. „Гръцките компании, както и всички останали, не могат да платят задълженията си за хостинг, Google Ads и други подобни услуги. Ако проблемът не се отправи, много стартъпи ще трябва да преустановят дейността си за постоянно", каза бизнесменът.

Икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков заяви за Expert.bg, че ако Гърция излезе от еврозоната, много гръцки компании ще решат да преместят дейността си в съседни държави, включително и в България. По думите му те също така биха предпочели да избират български доставчици на услуги заради по-евтината цена.

Ципрас дава назад, съгласява се с кредиторите

Гръцкият министър-председател заявява, че Атина ще приеме всички условия на кредиторите, които бяха поставени на месата на преговорите ...

Коментирайки възможността за релокация на гръцкия бизнес, Каривитис предполага, че някои биха могли да предприемат тази стъпка, най-вече тези, които разчитат на международни услуги или суровини. „Ще бъде много скъпо да се получат плащания от клиенти в девалвираща драхма, а да трябва да плащаш за инфраструктура, cloud услуги и материали в евро или долари“, добави той. Бизнесменът се надява, че партньорите в чужбина ще разберат, че ако има забавяне на плащания, то то не е по вина на гръцкия бизнес.

Туризъм

Може би 20% е отливът на туристи в Гърция заради банковата ваканция, заяви партньорът в компанията за онлайн плащания за пътувания и събития. „Чух за много случаи, в които гърците предлагат безплатна храна и нощувки за туристи, които не могат да изтеглят пари от банкоматите. Въпреки че картите от чужди банки не влизат под мерките за капиталов контрол, много банкомати са празни и са нужни дни, за да се захранят“, каза гръцкият бизнесмен.

„Щастлив съм да видя, че не сме загубили гостоприемството си или чувство за солидарност. Аз съм сигурен, че ще преминем през всичко това, няма съмнение. Само се надявам това да ни научи на нещо“, подчерта Кариватис.

„Сигурен съм, че всичко това ще приключи скоро и плащанията отново ще се възобновят. Дори да бъде наложен капиталов контрол, гръцката находчивост ще намери начин да го заобиколи. Има много гръцки бизнеси, които са готови да действат като междинни звена, за да се помогне за плащанията на гръцките компании“, заяви още Александър Кариватис. Той очаква в скоро време създаването на краудфъндинг платформа, която да отговори на нуждите на бизнеса.

Борисов за Гърция: От 5-6 години темата все е "дайте пари"

От пет-шест години темата на Гърция към ЕС е „дайте пари”. В същото време ние сме се старали да харчим колкото изкарваме, д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com