Почти 60% от гърците са заплашени от бедност

9892
Почти 60% от гърците са заплашени от бедност
Снимка: Getty Images / Guliver

В тревожен доклад на Парламентарната бюджетна служба на Гърция, който е официално представен през септември 2014-та година, се твърди, че при население от 10.8 милиона души, приблизително 6,3 милиона гърци са изложени на сериозна заплаха от бедност.

Около 2 500 000 гърци живеят под линията на бедността, докато 3,8 милиона души са подложени на пряка опасност от изпадане под нея. Понастоящем тези хора са принудени да търпят значителни материални лишения, а високите нива на безработицата създават трайно чувство за безперспективност у тях, твърди докладът.

Гърците подкрепят действията на правителството

След обявяването на временното затваряне на банките в Гърция, хиляди гърци се стекоха снощи в центъра на Атина, за да се противопоставя...

По данни на Евростат, Гърция е на първо място в списъка на страните от Европейския съюз, които са подложени на потенциален риск от недоимък. Гърция е и в групата на страните от Европейския съюз с най-висок дял на живеещо в бедност население (23.1% от гърците живеят под прага на бедността), като пред нея са само Испания (3-то място), Румъния (2-ро място) и България (1-во място).

Според представената от бюджетната служба информация, безработицата в южната ни съседка обхваща 26,6% от населението на страната. Данните са за периода април-юни 2014 г., в който обичайно има повече сезонна работа. 27,8 % от трудоспособните ни южни съседи на са имали работа в периода януари-март на същата година.

Безработицата сред младите, които в момента са на възраст от 15 до 24 години, е още по-голяма, отколкото е разпространението ѝ сред по-възрастните гърци - 52% от гръцките младежи нито работят, нито учат. Междувременно се оказва, че много домакинства не разполагат с нито един работещ член и на практика са оставени без препитание, докато в същото време се наблюдават и драматични понижения в трудовите възнаграждения в определени сфери от бизнеса.  

Докладът на Парламентарната бюджетна служба на Гърция отбелязва и това, че социалната система в нашата южна съседка сериозно изостава, докато страната е изправена пред сериозна заплаха от крайна бедност и нарастваща социална изолация сред населението.

Френски журналист: За гръцката трагедия фаталната грешка е на ЕЦБ

Седем години – това беше периодът, в който ЕЦБ успя да допринесе решително за положението в Гърция, пише в свой анализ френският ...

Търсенето на социални грижи и помощи от гражданите се увеличава, а страната е способна да им помага само откъслечно, тъй като нуждаещите се често се сблъскват с много административни пречки и бюрократични неуредици. Социалната сигурност в Гърция не е категоризирана като неефективна, но съществуват опасения, че тя няма да може да бъде запълнена при евентуална нова икономическа депресия, каквато се очаква в близко бъдеще. 

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com