Плевнелиев и Пусич: ЕС трябва категорично да се ангажира с Македония

12035
Плевнелиев и Пусич: ЕС трябва категорично да се ангажира с Македония
Снимка: БГНЕС

Необходима е категорична и видима ангажираност на ЕС за гарантиране на запазването на териториалната цялост на Република Македония, както и на гражданския и междуетническия мир. Около това се обединиха президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Весна Пусич.

По време на среща те обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес в двустранен план и в рамките на Европейския съюз обсъдиха, съобщиха от пресслужбата на Президентството.

Плевнелиев и Пусич споделиха мнението, че недобрата транспортна и енергийна свързаност в региона на Югоизточна Европа препятстват неговото икономическо развитие. Плевнелиев и Пусич откроиха още като предизвикателство пред двете страни сътрудничеството в областта на енергетиката с цел подобряване на регионалната енергийна сигурност.

Българският президент отбеляза, че свързването на енергийните и газопреносните мрежи на страните от региона и изграждането на регионална енергийна борса са предпоставки за изграждането на регионален енергиен пазар, който ще осигури достъп до енергийни ресурси на конкурентни цени. "Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни е приоритет за българската държава", подчерта още държавният глава.

Плевнелиев изрази също така удовлетворение от конструктивните разговори и приятелската атмосфера по време на посещението си в Хърватия по-рано тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com