"Петорката" поиска Косово да създаде съд за престъпленията на АОК

30054
"Петорката" поиска Косово да създаде съд за престъпленията на АОК

Страните - членки от т.н. "международна петорка", в която участват САЩ, Велико Британия, Франция, Германия и Италия поискаха парламентът в Косово да вземе решение за създаване на Специален съд, който да разследва извършените престъпления от Армията за освобождение на Косово /АОК/, предаде БГНЕС.

Това пише излизащият в Прищина вестник "Експрес". Изданието се позовава на доклад на Дик Марти. Властите в Прищина вече били информирани, че ако се противопоставят на това искане тогава този въпрос ще бъде предаден в Ню Йорк на ООН. "Това ще бъде много вредно за Косово и ще се стигне до дълъг процес по тази тема", се казва в писмото на "петорката" до властите в Прищина.

В документа се подчертава, че по въпроса за създаването на специалния съд не може да се водят преговори и дебати с представителите на ЕУЛЕКС. По този проблем трябва да бъде взето решение, подчертават от "петорката" в писмото си.

Международните представители смятат, че този въпрос не трябва да се приема като натиск, защото създаването на съда се отнася до отделни личности.

Припомняме, че АОК действаше на територията на Косово по време на войната и въоръжените сблъсъци със сръбските сили за сигурност в периода 1997-1999 година. След приключването на войната АОК бе разформирована.

Преди две години швейцарският депутат Дик Марти, автор на доклад, свързващ сегашния премиер на Косово Хашим Тачи с предполагаем трафик на човешки органи в края на 90-те години, поиска свидетелите да бъдат поставени под закрила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com