Парламентарните избори в Турция протичат нормално, с полиция в големите градове

7336
Парламентарните избори в Турция протичат нормално, с полиция в големите градове
Снимка: Getty Images

Парламентарните избори в Турция протичат нормално. Засилено полицейско присъствие има в големите градове и югоизточната част на страната, доминирана от близо 15-милионното местно кюрдско население, предаде БНР.

Вотът започна в 8.00 ч. българско време и близо 56 милиона избиратели от близо 80-милионната ни югоизточна съседка избират днес новия състав на 550-местния Меджлис. 

Партията на Ердоган не смята да дава специален статут на кюрдите

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) (на президента Реджеп Тайип Ердоган) не счита за нужно да дава...

Залогът на започналите оспорвани парламентарни избори е дали управляващата вече 13 години консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието ще успее да получи необходимия брой гласове, за да може да продължи да управлява самостоятелно съседна Турция и също така дали ще може да прокара поправките в Конституцията на страната, които да я превърнат в президентска република.

Залогът е голям и за президента-консерватор Реджеп Тайп Ердоган, който настоява страната му да тръгне по нов път на развитие. Затова той повече от премиера и лидер на управляващата партия Ахмет Давутоглу много лично се ангажира с предизборната кампания.

Според известния публицист Джелил Сагър от опозиционното издание „Тудей Заман”, Ердоган е нарушил конституцията на страната. "За пръв път президент на Турция наруши Конституцията на страната, участвайки директно в предизборната кампания и иска гласове за управляващата партия. Целта е следната: управляващата партия да спечели изборите и съответно с голямо мнозинство да бъде променена Конституцията, за да може да има ново управление", коментира той.

Довечера ще стане ясно дали управляващата партия ще продължи да управлява самостоятелно или ще трябва да сподели властта си. Ако се стигне до коалиционно управление не е изключено то да бъде с националистическата партия на Давлет Бахчели, позната у нас като формацията на „Сивите вълци” от края на 70-те и 80 те години. Но между двете формации има спор дали и как трябва да продължи процесът на решаване на кюрдския въпрос в Турция. Именно в този план е и изненада, която могат да поднесат изборите в Турция с влизането в новия Меджлис на прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ, което може значително да обърка сметките на управляващата партия на президента Ердоган.

В Турция победителите губят всичко

За разлика от романа на Греъм Грийн от 1955 г. "Губещият взима всичко", в Турция, шест десетилетия по-късно излиза, че "победителят губ...

На президентските избори в Турция преди 10 месеца Демирташ успя да достигне почти до 10-те процента, което не е изключено да се повтори и днес на парламентарните избори и местните кюрди да имат солидно представителство от 50 депутати в Меджлиса.

Според предварителните социологически проучвания Партията на спрадливостта и развитието ще има около 41-44%, основната опозиционна партия Народно-рупбликанската на Кемал Кълъчдаръоглу - около 26-28%, следвана от Партията на националистическото действие на Давлет Бахчели със 17-18 и ляво ориентираната формацията на местните кюрди Народно демократичната партия на Селяхетин Демирташ, която освен че може да прескочи 10-процентната бариера за влизане, може да получи според някои до 12% от гласовете на избирателите в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com