Опозиционен турски лидер е искал разследване на мините в страната в края на април

19771
Опозиционен турски лидер е искал разследване на мините в страната в края на април
Снимка: Getty Images/Guliver

В турския град Сома жертвите на мината-капан, която се струти преди два дни, вече са 282 души. Още 150 остават пленени под земята, предадоха AP и CNN.

Това е най-тежкият минен инцидент в историята на южните ни съседи, след като през 90-те години на миналия век е имало инцидент с 260 загинали. Той вече предизвика протести срещу правителството, като в Анкара полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне гневните хора. По Дирекцията за минни изследвания в Турция бяха хвърляни яйца, а пред турското министерство на икономиката се бяха събрали демонстранти с искане за оставка на Ердоган.

Протести след трагедията в Сома, планират се и стачки

Турската Конфедерация на синдикатите на работещите в обществения сектор (KESK) обяви, че започва стачни действия, за да протестира срещ...

Официалната версия за нещастието в Сома е неизправност в електрическата мрежа, която води до късо съединение и взрив.

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган вече обеща, че ще има разследване на инцидента, но отхвърли всякаква вина на правителството с думите: „Такива неща се случват”.

В края на април Озгур Йозел, който е лидер на една от структурите на опозицията в Маниса, е поискал официално да има разследване на сигурността в турските мини и конкретно в Сома. Той е настоял да се проучат редица инциденти, в които е имало загинали миньори – по трима, по петима починали, докато работят. Ердоган обаче отхвърля думите на Йозел, като твърди, че мината в Сома е била инспектирана в края на март и не са били установени никакви нередности. Всъщност през март е имало две инспекции, твърдят турските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com