Опозицията в Кипър е против островът да служи за войната срещу ИД

20645
Опозицията в Кипър е против островът да служи за войната срещу ИД
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Редица опозиционни партии в Кипър заявиха, че не желаят острова да се използва за военни действия на международната коалиция срещу екстремистката организация "Ислямска държава" /ИД/.

Става дума за използването на британската авиобаза Акротири, откъдето миналата седмица започнаха полетите на изтребители-бомбардировачи "Торнадо" до Ирак, както и кипърската база "Андреас Папандреу" близо до Пафос. По-рано тя бе използвана от западните страни за хуманитарни операции.

Moody's очаква нови проблеми за кипърските банки

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's очаква нови проблеми за банките на островната държава Кипър. Американската корпорация оставя отри...

"Територията на Кипър не може да служи за агресивна стартова площадка за воденето на каквато и да е било война". Това се казва в разпространено заявление на Прогресивната партия на трудовия народ, която е основна опозиционна политическа платформа в страната. Според нея използването на тези бази въвличат страната във война с опасни последици за Кипър и за региона. "Войната носи хаос и поражда тероризъм", а не го побеждава, както се вижда от примерите с Ирак, Афганистан, Либия и Сирия", се казва още в декларацията.

Според Прогресивна партия на трудовия народ ИД и подобни на нея групировки се състоят от сили, които са били поддържани и въоръжавани от САЩ, НАТО и ЕС за провеждане на техните геополитически планове в Ирак, Сирия и Либия. Сега те служат за предлог за нови намеси и войни, се казва в текста. "Зелените" в Кипър също изразиха загриженост от възможните последствия за Кипър от воденето на бойни действия от територията на острова.

Официалният представител на правителството на Кипър Никос Христодулидис заяви по този повод, че кипърските власти няма да дадат разрешение за използването на авиобазата "Андреас Папандреу" за военни операции на други страни, съобщи по-рано вестник "Сайпръс мейл".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com