Обвинения в "тероризъм" на Варуфакис към ЕС маскират проблеми с туризма

13171
Обвинения в "тероризъм" на Варуфакис към ЕС маскират проблеми с туризма

Председатеят на Атинската камара на търговията Константин Михалос предупреди, че гръцките банки свършват парите и ако няма споразумение с кредиторите, едва ли банковата ваканция ще бъде прекратена следващата седмица. Заради това Михалос предупреди пред Radio 4, че може да има проблеми с доставки на основни стоки – храна, вода, лекарства – както за хотелите, така и за магазините. Някои хотели имали запаси за само 10 дни. Имаме туристи и не можем да допуснем те да останат без най-основното, заяви Михалос.

Думите на Михалос дойдоха точно когато гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната в "тероризъм" и желание "да унижат гърците", на които предстои да се произнесат на референдума в неделя (5 юли) по техните последни предложения за реформи, пише БГНЕС.

"Онова, което те вършат с гърците, си има име – тероризъм", каза Варуфакис в интервю за испански вестник "Мундо". "Защо ни принудиха да затворим банките? За да накарат хората да се страхуват. А всяването на страх е явление, което се нарича тероризъм", каза министърът, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина – Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите за продължаване на финансовата спасителна програма и след 30 юни, правителството на гръцката радикална левица обяви затваряне на банките и контрол на капиталите до 6 юли.

Независимо от резултата от референдума в неделя – премиерът Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват с "не", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с "да", банките на страната ще отворят и ще има споразумение с кредиторите, уверява Варуфакис. Какъвто и да е изходът от референдума в понеделник, ще има споразумение, аз съм напълно и абсолютно убеден. Европа има нужда от споразумение, Гърция има нужда от споразумение, така че ще постигнем споразумение, добавя той.

Ден преди референдума: Има ли на кого да вярва Гърция?

Референдумът е напълно грешен. Целият народ е разделен. За мен единственото сигурно нещо е, че искам Гърция да остане в еврозоната. Тов...

Според гръцкия финансов министър, който повтаря, че при победа на положителен вот ще подаде оставка, "онова, което Брюксел и Тройката искат е "Да" да спечели, за да унижат гърците. Той също така обвинява противниците си, че се стремят да превърнат Гърция в пример за останалите, в момент, когато в Испания радикалната партия Подемос, съюзник на Сириза, набира популярност с наближаване на парламентарните избори.

Същевременно гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати. Половин милион гърци отказват да платят извънредeн данък върху имотите, въведен от правителството на Георгиус Папандреу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com