Общините и агенциите в Гърция ще дават пари заради бюджета

6581
Общините и агенциите в Гърция ще дават пари заради бюджета
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство издаде заповед всички общини да преведат финансовите си резерви в държавната хазна, за да успеят да продължат плащанията на фона на стопяващите се активи на държавата, предаде БГНЕС.

"С тази мярка правителството се надява да покрие спешните си нужни от 3 милиарда евро през следващите 15 дни". Преди да влезе в сила, мярката трябва да бъде гласувана от парламента.

В постановлението се посочват "спешни нужди" като 1,1 милиарда евро за заплати, 850 милиона евро в социално-осигурителни фондове, 200 милиона евро за дълга и на 12 май 746 милиона евро плащане към МВФ. За целта общините и агенциите ще преведат парите си в Централната банка на Гърция, а не както масово досега да ги държат в търговски банки. При нужда те ще бъдат инвестирани в ценни книжа.

Преди време обеднялото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас отправи апел към общините и публичните агенции да преведат резервите си доброволно. Няколко такива агенции вече направиха трансфер на няколко десетки милиона евро. Сега обаче доброволната мярка става задължителна, което няма как да не се отрази на местната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com