ООН пред гласуване на резолюцията за Сребреница

5748
ООН пред гласуване на резолюцията за Сребреница
Снимка: Gettyimages

Великобритания предложи на своите партньори в Съвета за сигурност на ООН да гласуват днес резолюция за отбелязване на паметта на жертвите на геноцида в Сребреница, от който се навършват 20 години. Има риск Русия да наложи вето, предаде БГНЕС.

В текста на предложението за резолюция се осъжда възможно най-строго извършения в Сребреница през 1995 г. геноцид. Според текста признаването на този геноцид е условие за помирение в Босна.

Текстът, който е първи по рода си, приветства усилията да се разследва клането и да се преследват всички обвинени в тежки нарушения на човешките права. Съветът се обръща с призив към всички страни да си сътрудничат с международното правосъдие, да подкрепят мирните споразумения от "Дейтън" /1995/, които сложиха край на войната и подчерта колко е важно да се извадят поуки от провала на ООН да предотвратят геноцида в Сребреница.

Русия заявява, че този текст твърде силно набляга на извършените жестокости от босненските сърби.

През юли 1995 г. близо 8000 босненски мюсюлмани са убити от силите на етническите сърби в Сребреница. Това става по разпореждане на ген. Ратко Младич, началник-щаб на Босненската сръбска армия. През 2011 г. той е арестуван и предаден на Хагския трибунал, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството. Това клане е определено като геноцид от международното правосъдие, но босненските сръбски ръководители отказват тази формулировка, както считат, че такава резолюция ще разедини още страната.

Дачич: ООН ще подготви нова проекторезолюция за Сребреница

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че в ООН ще бъде подготвена нова проекторезолюция за Сребреница, предаде сръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com