Новият румънски президент заговори за нов кабинет

22305
Новият румънски президент заговори за нов кабинет
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Избраният за президент на Румъния Клаус Йоханис заяви днес, че неговата партия може да опита да свали правителството на премиера Виктор Понта следващата година. Ако това се случи, мандатът на кабинетът ще бъде прекратен година по-рано от редовните парламентарни избори през 2016 г., информира Reuters.

Йоханис направи това изявление в качеството си на лидер на Национално-либералната партия. Това е ранен знак за нестабилността, която може да последва от неговата изненадваща победа над Понта на президентските избори тази неделя, информира БТА.

Гласът от чужбина прогони лявото от президентския пост в Румъния

През изминалия уикенд (15 и 16 ноември) в Румъния се случи истинско чудо – считаният за абсолютен фаворит за нов президент на сев...

"Ние, либералната партия, искаме да вземем властта. Това ще стане през 2015 г., или на изборите през 2016 г. най-късно", заяви Йоханис пред журналисти след партийна среща. В момента има спешна нужда от бюджет за 2015 г., защото румънците трябва да знаят какво става, посочи той.

Посланикът на Румъния в Европейския съюз Михня Моток ще бъде предложен за министър на външните работи. Номинацията съобщи по-рано днес премиерът Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс. Той уточни, че предложението ще бъде връчено днес на президента Траян Бъсеску.

Министър-председателят ще предложи и нов министър на културата. Самият той в момента временно изпълнява тази длъжност, информира БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com