Нови стъпки в посока разрешаване на конфликта в Кипър

8863
Нови стъпки в посока разрешаване на конфликта в Кипър
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В нов опит за сближаване лидерите на гръцката и турската част на Кипър се договориха за отварянето на нови пунктове за преминаване от едната част на острова в другата, както и за свързване на електрическата и мобилната мрежа на двете части.

Чрез свързванията на електрическите мрежи двете страни ще могат да си помагат една на друга при електрически аварии и спирания на тока, съобщава АФП.

Новите пунктове за преминаване ще бъдат два на брой и ще се намират в Лефека, в западната част на острова и в Дериния на изток. Първите такива места бяха открити през 2003 г. и оттогава техният брой се увеличава.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспер Барт Айде беше домакин на срещата в Никозия, която е втора за президента на Кипър Никос Анастасиадис и неговия колега от непризнатата Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ.

След подновяването на преговорите на 15 май се появи надежда, че те ще могат да приемат по-интензивен и резултатен ход. Разговорите бяха спрени от Никозия в знак на протест, тъй като от турската страна започнаха да изучават възможна експлоатация на газови и нефтени находища извън бреговете на острова.

Следващата среща на двамата президенти ще е на 17 юни.

Кипър започна ново разминиране на част от буферната зона

Нова операция по разминиране на част от буферната зона, разделяща Кипър, започват днес мироопазващите сили на ООН в страната. Изчистван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com