Новата спасителна програма за Гърция може да е 82 - 86 млрд. евро, но има списък с условия

14024
Новата спасителна програма за Гърция може да е 82 - 86 млрд. евро, но има списък с условия
Снимка: Getty Images/Guliver

Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82 - 86 милиарда евро. Това пише във финалния документ от заседанието на Еврогрупата в Брюксел днес, който бе предаден на държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

Еврогрупата призовава тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) да проучат евентуалното намаляване на тази сума, предава БТА.

Управителят на Атика: Не може България да е в ЕС, а Гърция да я гонят

Управителят на най-голямата гръцка област Атика Рена Дуру разкритикува политиката на Европейския съюз спрямо Гърция. Според Дуру не би...

В документа, с който АФП се е запознала, пише още, че временното излизане на балканската страна от еврозоната е един от възможните варианти.

"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение, на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста. Този пасаж обаче е поставен в скоби, което означава, че не е получил подкрепата на финансовите министри на всички държави от Еврогрупата.

Министрите на финансите на държавите от еврозоната подготвиха списък с допълнителни условия към Гърция, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

Той включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации, съобщи един дипломат.

До сряда Гърция трябва да гласува законодателни промени

Финансовите министри от еврозоната дадоха срок до сряда на Гърция да приеме новите законодателни промени, които са необходими за пров...

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли първата група реформи, обещани от правителството на страната.

Кабинетът на лявата партия СИРИЗА освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия" що се отнася до "реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и данък добавена стойност", съобщи финландският министър на финансите Александер Стуб.

Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще има разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в кулоарите на срещата на върха на еврозоната тази вечер в Брюксел, предаде Ройтерс, като се позова на представител на гръцкото правителство.

Ципрас: Готов съм на компромис

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес. Това заяви гръцкият премиер Алексис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com