Няма да правим компромис със сигурността си, заяви Давутоглу

3828
Няма да правим компромис със сигурността си, заяви Давутоглу
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция няма да прави никакви отстъпки в сигурността на своите граници. Това заяви министър-председателят на Турция Ахмт Давутоглу, след като руски военни самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на страната през последните дни.

„Ние няма да правим отстъпки в контекста на нашата гранична и въздушна сигурност“, каза премиерът в коментар, излъчен по телевизията, предаде AFP.

Той също така разкритикува руските въздушни удари в Сирия като заяви, че само две от общо 57 атаки са били насочени срещу групировката „Ислямска държава“. Всички останали са били срещу умерената опозиция в страната, която е подкрепяна от Анкара и САЩ.

„Ако ще има сражения срещу „Даеш“ (арабското наименование на „Ислямска държава“), то нека ги водим заедно“, допълни той.

Турският премиер също так предупреди и за всякакви операции, които са насочени срещу цивилни или представители на сирийската опозиция, които биха могли да доведат до нов бежански наплив.

Давутоглу заяви, че турското въздушно пространство е част от това на НАТО и Русия трябва да уважава границите на страната.

„Ние не искаме напрежение с Русия, но е наш естествено право да очакваме Русия да бъде внимателна по отношение на турското въздушно пространство, граници и интереси в Сирия“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com