Николай Василев е убеден, че в Гърция ще има нова валута

10953
Николай Василев е убеден, че в Гърция ще има нова валута
Снимка: БГНЕС

Всеки ден и всеки час става все по-ясно, че в Гърция ще има нова валута. В това е убеден бившият икономическият министър Николай Василев пред Нова телевизия.

Той прогнозира, че новата валута ще девалвира две към едно, но може да има и по-голяма девалвация при „нови грешки на правителството”.

Ограниченията на банкоматите в Гърция не се отнасят за туристи

Ограничението за теглене на пари в брой от гръцките банкомати няма да се отнася за туристите, се казва в съобщение на гръцкото правит...

Тегленето на пари е доста ясен сигнал – доверието в политическата система в Гърция е сериозно разклатено. Не е ясно и дали ще има референдум, като не съм сигурен, че не е отворена вратичката за ново споразумение в крайна сметка, обяви икономистът от ИПИ Петър Ганев. Дори да се стигне до фалит на Гърция, има вариант това да стане в еврозоната, има вариант и за излизане от еврозоната, добави той.

За банките в България няма да има проблем – дори и тези с гръцки собственици, те си имат собствен капитал. Българският износ към Гърция обаче ще намалее и е много вероятно да има търговски загуби. Възможно е да има малък приток на гръцки инвестиции у нас. По отношение на туризма не очаквам големи ефекти за Гърция, като може да има проблеми с доставките на бензин, посочи Василев. Би имало положителен политически ефект за другите държави след случилото се в Гърция. Това е добър пример какво не трябва да правим, заяви бившият икономически министър.

На въпрос дали стои моралният въпрос Гърция да вземе от богатите, а Европа е настоявала за съкращения, които ще ударят по-бедните, Петър Ганев обясни, че изборите преди пет месеца са спрели реформите и са се влошили макроикономическите показатели. Гърците се отказаха от пенсионни промени и предложиха увеличение на данъците. Въпросът е, че при увеличение на данъците нямаш ефект двойно събиране на данъци и съответно кредиторите не счетоха, че с този план могат да се съберат обещаните от Атина пари.

През 2005 година стандартът на живот на Гърция е 91% от средния за Европа, а в България е 36%. Сега гръцкият стандарт е 72%, а българският – малко над 40%. До десет години може и да станем свидетели на изненада в това отношение, подчерта Ганев. Отсега нататък няма да говорим за митологиите, че Гърция е една много богата западна държава и няма да я настигнем, убеден е и Василев.

Гърция реши - затваря банките и борсата от понеделник

Решение за спиране на работата на гръцките банки до неделя, 6 юли, бе взето от правителството в Атина след заседанието на Съвета по ф...

Според информация на Нова телевизия банкоматите в Гърция ще бъдат заредени по някое време следобед. За гърците има лимит от 60 евро на ден – без пенсионерите. Няма ограничение за теглене на пари и за чужденците, с едно изключение – ако си намерят банкомат с достатъчно пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com