Невзат Халили с предложение за името – "Македония - Илирида"

37577
Невзат Халили с предложение за името – "Македония - Илирида"

Идеята за „Илирида” ще се задейства, ако пропаднат опитите за решаване на проблемите на албанците в Македония по демократичен път. По този начин политици - албанци през 1992 г. затвориха деликатният въпрос от референдума в Македония, за териториална и културна автономия, коментира македонското електронно издание МКД.

22 години по-късно, президентът на самопровъзгласилата се автономия Невзат Халили отново отваря кутията на Пандора, заявявайки, че ще бъдат задействани резултатите от референдума през 1992 г. и ще бъде обявена Република Илирида.

Македония и Сърбия откриват общи посолства

Македония и Сърбия са приятелски страни и в наш интерес е двустранните отношения да бъдат колкото се може по-добри. Това каза министъ...

Малко по-късно той заяви, че под натиск на международната общност е било решено този акт да бъде отложен. Авторът на текста Александър Дамовски коментира, че 22 години след референдума Халили вампирясва идеята за Илирида и се връща към обединяване на всички албански територии. За разлика от това мнозина албански политици заявяват, че идеята за обединяване на албанците може да се реализира само в рамките на ЕС.

Халили също така иска промяна на името на държавата на "Македония - Илирида".

"С такова име страната скоро ще се идентифицира като равноправен съюз на македонците и албанците. Албанците не може да са заложник на македонското твърдоглавие", смята Халили.

Той също така предлага в общините, където албанците са мнозинство, албанският език да е първи официален, а чак след него - македонския и английския.

Македония: Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва

Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва 22 години след организирането на референдума. Македонското електронно издание МКД съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com