Нереалистични очаквания

26907
Нереалистични очаквания
Снимка: Getty Images/Guliver

Нереалистично е да се очаква от Гърция да изплати изцяло огромния си дълг. Това заяви говорителят по икономическите въпроси на гръцката партия Сириза, която победи на парламентарните избори в неделя.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да бъде изплатен“, заяви Евклид Цакалотос. Сириза иска да проведе нови преговори по спасителния план на стойност 240 милиарда евро, който международните кредитори изготвиха за Гърция. Европейските лидери пък предупредиха Атина, че трябва да изпълни задълженията си към кредиторите.

„Не познавам икономист, който твърди, че Гърция ще изплати целия си дълг. Това не е възможно“, каза още Цакалотос. Според него сега европейските лидери трябва да покажат, че искат да си сътрудничат със Сириза. „Европа ще се превърне в странно и опасно място с много силни центробежни политически сили, ако европейските лидери покажат, че след демократичния вот не искат да дискутират с новото правителство. Това ще бъде знак, че Европа не може да приеме демократичните и социалните промени“, посочи още говорителят. Той определи като свой „най-лош кошмар вероятността еврозоната да рухне заради срива на Гърция“.

„Опасна Европа“

„Ако Гърция се срине и излезе от еврозоната, то тогава еврозоната ще се разпадне. Отдавна казваме, че еврозоната и еврото са в опасност. Опасността обаче не идва от Сириза, а от политиката на икономии“, отбелязва още Цакалотос.

Според икономическия анализатор Робърт Пестън обаче ако Сириза спечели в преговорите с еврозоната, в останалите страни партиите, които са срещу рестриктивните мерки, ще придобият повече тежест в очите на избирателите. Победата на протекциониста Марин льо Пен на президентските избори във Франция би бил интересен тест за хладнокръвието на пазарите, казва Пестън.

„Ако Сириза изгуби в диалога с Брюксел и Берлин и ако Гърция наистина излезе от еврозоната, инвеститорите може да изтеглят спестяванията си от всички страни от еврозоната, в които националистите печелят преднина“, казва анализаторът.

Защо обаче инвеститорите не изпаднаха в паника след победата на Сириза? Защо еврото и фондовите борси бяха леко засегнати? Едно малко вероятно обяснение е, че инвеститорите вярват, че еврозоната би била по-силна без Гърция. По-вероятно обаче е те просто да смятат, че разумът ще надделее и Берлин ще се съгласи на отписване на част от големия гръцки дълг.

Важна подробност е фактът, че извън Германия почти няма икономист или централна банка, които да мислят, че предишното преструктуриране на дълга на Гърция е с дълговечен ефект. Така че може би просто след като гърците направиха огромна, а някои биха казали и безсмислена икономическа саможертва, Германия ще се съгласи на спасителен план, който да даде на страната сила да изпълзи изпод колосалните си дългове, коментира Пестън.

ВВС

Съставът на новия гръцки кабинет е ясен

Новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас посочи Янис Драгасакис, ветеран в неговата радикална лява партия Сириза, за вицепремиер ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com