Негативният сценарий за Гърция ще спъне българската икономика

5854
Негативният сценарий за Гърция ще спъне българската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

Едно негативно развитие на ситуацията в Гърция би се отразило лошо на българската икономика. Евентуални фалити на гръцки компании ще се отразят на търговските им партньори, както и на бизнес активността на гръцките фирми в България, казаха от компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп” по време на медийно събитие в София.

В България има над 11 хил.  регистрирани дружества с гръцко участие, а общият стокооборот между двете държави е 2,8 млрд. евро.

ЕЦБ даде допълни 800 млн. евро на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи сумата, която гръцките банки могат да заемат в извънредната си кредитна програма, с 800...

Потенциални рискове за България при негативен развой на събитията в южната ни съседка е въвеждането на допълнително облагане от страна на Гърция върху стокооборота с България, което се предвижда да е в размер на 26%. Припомняме, че България сезира Европейската комисия (ЕК) за въвеждането на данъка за сделки и транзакции с източник България. Според страната ни подобно решение е дискриминационна и непропорционална мярка.

Същевременно в по-лошия вариант можем да загубим директни инвестиции от Гърция, а други инвеститори могат да се откажат да инвестират у нас заради дестабилизация на икономическата среда в региона.

Според „Кофас” при рисковия, но все пак по-малко вероятен сценарий, ликвидната помощ към Гърция ще спре, ще се ограничат на тегленията и трансферите на средства от банките в Гърция и ще настъпят фалити.

По-вероятно е обаче Гърция да остане в еврозоната и да се възстанови доверието в страната, казаха експертите. 

Гърция отрече да е пред фалит

Гръцкото правителство опроверга информацията на "Файнешъл Таймс", че страната се готови за обявяване в неплатежоспособност, ако Атина н...

„Ние считаме, че този вариант е по-вероятен. Гърция е склонна към компромиси, а Европейският съюз не иска да създаде прецедент”, каза  управителят на „Кофас” в България Милена Виденова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com