Натискът върху Ципрас расте заради безработицата

4815
Натискът върху Ципрас расте заради безработицата
Снимка: Getty Images/Guliver

Безработицата и паричните проблеми на Гърция, блокирали икономиката, може да увеличат натиска върху премиера Алексис Ципрас в преговорите с кредиторите, пише в свой коментар Bloomberg.

Данните за безработицата в Гърция, които официално трябва да излязат в сряда, ще покажат, че повече от една четвърт от гърците са без работа. Цифрите ще се появяват само ден след новата оценка на ЕК за страната, като най-вероятно ще бъде намалена и прогнозата за растеж през 2015 г.

25% безработица е част от последиците от рецесията и дълговата криза. Задълженията на Гърция към Международния валутен фонд (МВФ) са достигнали застрашителни размери. Страната трябва да рефинансира 1,4 млрд. евро краткосрочен дълг с падеж в петък. Това ще увеличи напрежението върху финансите до краен предел, тъй като страната се опитва да изплати заплатите и пенсиите без никакви спасителни плащания от август насам.

"Със свиването на ликвидността правителството ще забави плащанията и това ще има отражение върху реалната икономика", заяви икономистът Рикардо Барбиери Хермит. Според него икономиката ще усети ефектите на тази несигурност, дори, ако в крайна сметка избегне най-лошото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com