Муравей Радев начерта два пътя пред Гърция - тежък и по-тежък

10206
Муравей Радев начерта два пътя пред Гърция - тежък и по-тежък

Да правиш помен с чужда пита – това се случи в Гърция. Щом спряха парите отвън и всичко рухна. Прогнозата ми е тежка – Гърция е на прага на катастрофата, тепърва има да се задълбочава процесът, заяви бившият финансов министър Муравей Радев пред Нова телевизия.

Според Радев има два пътя – тежък и по-тежък. Ако в недея (5 юли) гърците кажат „да” на споразумение с ЕС, Ципрас си взема шапката и си отива, като се спасява политически. Този път е тежък, но е по-лекият. Гърция ще мине през два-три кръга на Ада, не през деветте. Ще стане това, което ни се случи на нас след 1996-97 година – стягане на коланите и задължителни реформи, смята бившият финансов министър. Гърция трябва да следва примера на Ирландия.

Европа се примири - ще изчака резултатите от гръцкия референдум

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да изчакат резултата от референдума в Гърция преди провеждането на повече дискусии за...

Ако се каже „не” на споразумението, пътят ще е много по-тежък. Тогава ще стане страшно – защото щом отворят банките, за два дена ще се изтеглят останалите 130 млрд. евро в банките, каза Радев. Той прогнозира, че какъвто и да е изходът от референдума, гръцките банки няма да отворят в понеделник (6 юли). Отделно и по-страшно – без пари няма как гръцките предприятия да работят, добави финансовият министър.

Муравей Радев прогнозира и, че Ципрас щял да излезе от еврозоната и да върне драхмата, защото му трябват „много пари сега”. Нали си представяте – печатане на нова валута, разплащане, инфлация, хиперинфлация. Ципрас не иска да намалява раздутия публичен сектор, подчерта Радев. Не виждам как ще издържи Гърция дори с новото споразумение до есента – ще има нови кръгове от преговори, иди ми-дойди ми, добави той.

Радев не коментира тезите на Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман, които препоръчваха излизането на Гърция от еврозоната. Той само каза, че когато нещо не се прави по правилния начин, няма смисъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com