Мудис: Контрол над банките и замразяване на депозитите в Гърция са твърде вероятни

12883
Мудис: Контрол над банките и замразяване на депозитите в Гърция са твърде вероятни
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията "Мудис" заяви днес, че банковият сектор в Гърция се влошава толкова бързо, че е "твърде вероятно" налагането на контрол върху капитала и замразяване на депозитите.

Кредитната агенция също така понижи своите прогнози за растежа на гръцката икономика до едва 0,5% през 2015-а година и до 1,5% през 2016-а година, добавяйки, че рисковете пред икономическия растеж са в низходяща посока (за още по-слабо от очакваното представяне на икономиката на Гърция), предаде БНР.

Първи мащабни протести в Гърция срещу "Сириза"

Започнаха първите мащабни протести срещу правителството на "Сириза". Лекарите от държавните болници са в стачка за повече финансиране...

Перспективите пред гръцката банкова система са негативни, отразявайки силното влошаване на финансирането и ликвидността на гръцките банки. Този натиск е малко вероятно да се облекчи през следващите 12 до 18 месеца и има голяма вероятност за налагане на контрол върху капитала и за замразяване на банковите депозити, се посочва в публикуван днес доклад на "Мудис".

Докладът също така отбелязва, че гръцките банки са станали силно зависими от средствата, предоставяни от централната банка, като "Мудис" пресмята, че към края на април финансирането от страна на ЕЦБ и чрез Механизма за спешна ликвидност на Гръцката централна банка (програмата ELA) е достигнало до около 32% от общата стойност на активите на банките спрямо едва 12% в края на септември 2014-а година.

Според кредитната агенция т.нар. "лоши кредити" (необслужваните кредити) вероятно ще нараснат до края на годината към 38%-40% от общия размер на заемите, отпускани от гръцките банки спрямо ниво от около 34,2% през декември 2014-а година.

Гръцките банки вероятно ще се нуждаят от допълнителен капитал в бъдеще, посочва "Мудис".

Юнкер измислил компромис за Гърция

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер поема юздите на преговорите с Гърция, като най-изненадващо предлага компромисна алтернативна формула, за да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com