МнВР: Има масово теглене от банкоматите в Гърция, носете пари в брой

8724
МнВР: Има масово теглене от банкоматите в Гърция, носете пари в брой
Снимка: Getty Images/Guliver

Изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на Гърция и решението за провеждането на референдум на 5 юли по проблемите с кредитирането на страната, доведе до масово теглене на пари в брой от банкоматите в страната, съобщават от Министерството на външните работи.

Българското външно министерство цитира информацията, че банките ще останат затворени от понеделник – 29 юни до 5 юли, когато е и датата за провеждането на референдума. Като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли. Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но такива могат да бъдат наложени от финансовия министър. Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина.

Ципрас към кредиторите: Не ни спирайте парите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се обърна към ръководителите на правителствата на страните от еврозоната с молба да преразгледат решени...

Освен това, по данни на българското посолство в Атина, има и повишено търсене на горива в Гърция.

Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и  други курортни дестинации, банковите устройства за предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства.

Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Хотелиерите изискват заплащане  на туристическите услуги в  брой.

МВнР препоръчва на българските граждани, които пътуват в региона, да отчитат тези обстоятелства и да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.

Сигурно ли е, че Гърция напуска или обсъждаме неродения Петко?

Не мисля, че в момента има някой, който би могъл да направи ясна оценка на това какво може да очакваме, защото неизвестните в това урав...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com