Местната власт в Крайова играе мръсни номерца, за да няма референдум за Козлодуй

4494
Местната власт в Крайова играе мръсни номерца, за да няма референдум за Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Местният референдум срещу изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, който се готви в Крайова, засега се отлага. Това съобщи за Actualno.com проф. Ади-Мария Симою, която преподава „Термодинамика на химията”, „Молекулярна структура”, „Физична химия на биологичните процеси” в Университета в Крайова. Проф. Симою е лице на гражданската инициатива в Крайова, която иска референдум относно бъдещето изграждане на 7-ми блок на Козлодуй.

По думите на проф. Симою, скандално Общинският съвет на Крайова е пренебрегнал факта, че над 5% от постоянно живеещите в Община Крайова са се подписали с искане за референдум. В подписката участват почти 16 000 души, при минимална граница от 13 000. Основният повод за отказа е фактът, че проф. Симою има и холандско гражданство. Обвиниха ме, че защитавам холандски интерес с инициативата, сподели с възмущение за Actualno.com професорът. Тя не крие, че има къща в Холандия, но "това не означава, че съм холандка".

БУЛАТОМ: С близо година може да се забави удължаването на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

С близо година може да се забави процесът по удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР председат...

Съгласно румънския закон за референдумите, за да се проведе местен референдум, трябва да бъде изпълнено едно от следните условия – да има искане от поне 5% от постоянно живеещите в съответния регион; да има предложение от страна на кмета; да има инициатива и подкрепа от поне 1/3 от общинските съветници в съответната община.

Историята накратко

На 24 септември трябваше да има заседание на Общинския съвет на Крайова, на което да се разгледа инициативата за референдум. По думите на проф. Симою обаче развитието на нещата е било повече от скандално.

Точката за евентуален референдум първоначално е била номер 37 от общо 37 точки в дневния ред. Буквално преди самото заседание обаче има разместване в дневния ред и точката за референдума става номер 2. Проф. Симою успява да стигне навреме за разискването, макар че в същия ден е имала изпити в университета и защитава инициативата за референдум пред съвета. Въпреки това, при гласуването в Общинския съвет само двама съветници подкрепят идеята да има референдум, осем са против, а цели 15 се въздържат, с което засега инициативата е стопирана. Основният аргумент против референдума е, че ако Румъния се занимава с Козлодуй, България ще се захване с АЕЦ "Черна вода", разказа проф. Симою. Думите са на заместник-кмета на Крайова Дан Дашовеану, а той ги изрича по време на заседанието на Общинския съвет от 24-ти септември.

Петкова: Няма да има забавяне на удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй"

Забавяне на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Пе...

На въпрос на Actualno.com какво ще се случи оттук насетне, проф. Симою обясни, че на 8 октомври (четвъртък) ще има извънредна сесия на Общинския съвет в Крайова. Там се надявам, че ще може инициативата за референдума да бъде поставена пак в дневния ред на Общинския съвет, каза тя, пояснявайки, че всъщност първото разглеждане е било по инициатива на кметицата на Крайова Олгута Василеску.

Очаквайте скоро обширен репортаж за трудностите, пред които са изправени гражданите на Крайова в опит да кажат официално мнението си за бъдещо изграждане на мощности в Козлодуй.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com