Мартин Димитров за Гърция: Левите трупат дефицити, десните ги поправят

6559
Мартин Димитров за Гърция: Левите трупат дефицити, десните ги поправят
Снимка: БГНЕС

Ако махнем празните приказки, Ципрас фалира Гърция. Това напомня за Жан Виденов. В цялото това нещо определни хора виждат битка с някакви кредитори. Банките не са будки за вестници – а ги отваряш и затваряш когато си искаш. Тази година Гърция щеше да има за пръв път икономически растеж – 0,8%, коментира пред Нова телевизия бившият лидер на СДС Мартин Димитров болната тема „Гърция”.

Какво казва Ципрас – гласувайте за мен и ще ви дам по-добро споразумение с кредиторите. Натрупаха се обаче много неизпълнени популистки обещания, посочи Димитров.

Кастро поздрави Ципрас с "блестящата победа"

Бившият президент на Куба Фидел Кастро поздрави премиера на Гърция Алексис Ципрас за "блестящата му политическа победа" на референдум...

Нека напомня, че Мартин Димитров е представител на управлящите, които поеха дълг от 16 млрд. лева, а той говори за дълговете на гръцката държава. Когато г-н Димитров коментира, нека го има предвид и че обжалването на вземането на този дълг ще мине в Конституционния съд, включи се и независимия депутат Велизар Енчев.

Целият гръцки политически елит се обедини и подкрепя Алексис Ципрас, включително „Нова демокрация”. Късно снощи ЕЦБ каза, че ще продължи механизма за помощ на гръцките банки ELA в размер на 89 млрд. евро (бел. ред. – Гърция обаче искаше увеличение), добави Енчев.

След като говорим за политически позиции, големите леви партии допускат големите бюджетните дефицити, а десните ги намаляват. Само че Гърция направи една от най-големите грешки въобще в Европа – да затвори банките. Кипър затвори банките, а колко време им трябваше да се възстановят? Затова и паралелът между Ципрас и Жан Виденов е напълно прав – г-н Енчев сигурно и тогава ги е говорил тези неща, заяде се Димитров.

Гърция се забави с реформите – няколко промени бяха направени, но не всички. Гърция фалира, защото харчи много повече от това, което събира. Това на Ципрас беше черешката на тортата – тортата я имаше в Испания и Португалия, но никой не фалира така, каза Димитров.

Нека говорим с числа – за петгодишната спасителна програма за Гърция. От 2009 до 2014 година от 920 хил. държавните служители станаха 650 хил. Бюджетният дефицит – от 15% стана 0%, заяви Енчев. Това не е вярно – справка от Евростат показва, че през 2014 година бюджетният дефицит е вече 3,5%, отвърна Димитров. И какъв беше резултатът, попита Енчев – икономиката се сви с 25%, а дълъгът от 130% от БВП стана 180%. Това е планът на великата Тройка, завърши с апломб Енчев. Великото обяснение на левите е, че „аз харча повече, отколкото имам, но са виновни тези, които ми дават кредити”, контрира Димитров.

Путин и Оланд разговаряха по телефона за референдума в Гърция

Президентът на Русия Владимир Путин обсъди по телефона с президента на Франция ситуацията след проведения в Гърция референдум, съобщи...

Какво предстои

Днес, малко преди обед, се очаква председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да се изкаже по гръцката криза. Ще има изказване и от Доналд Туск, а после ще има срещи на финансовите министри и лидерите на страните-членки в еврозоната.

Засега не е ясно какво са си говорили Алексис Ципрас и Владимир Путин, след като първо имаше информация, че Ципрас е говорил с Оланд след първите резултати от референдума в Гърция, но се оказа, че е говорил с Путин.

Според Димитров има два сценария. Единият е, че „е много показателно, че първият разговор на Ципрас след референдума е с Путин – друго няма да кажа”. Ако Ципрас реши да излезе от еврозоната, ще има хиперинфлация – при Жан Виденов беше същото. Вторият сценарий, добрият – да има споразумение с еврозоната, някак банките да заработят. Това, което трябва да се промени, е да се направят реформите, заяви Димитров.

Дивашкият капитализъм накара цяла Европа да „подивява” – вижте „Подемос” в Испания. Гърция трябва да бъде наказана, за да не поддържа отношения с Русия, защото прие „Южен поток”. Това е наказателна операция на финансовия капитал срещу Атина, но финансовият капитал се уплаши. Да припомним какво казват Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц, десни икономисти – дългът на Гърция трябва да се „подстриже”, обясни Енчев.

Лагард: Няма нови кредити от МВФ за Гърция заради просрочие

Директорът на Международния валутен фонд Кристи Лагард заяви в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че нови кредити з...

Г-н Кругман не е десен икономист, но г-н Енчев да не му обяснявам. Европейският съюз е както си го направиш – вижте Естония например. Който е десен и има съответните политики, успява, който е крайно ляв – фалира. Кругман и Стиглиц искат доларът да е доминиращата резервна валута в света, а не еврото – затова са против него от самото начало. Отделно сега крайно левите много им хареса вариантът „Гърция” и искат да фалират и собствените си държави, коментира Мартин Димитров. Вашият тартор Бойко Борисов мисли като мен, нападна Енчев, а Димитров му върна с „Не знам вашият тартор Волен Сидеров какво мисли”. Никога не гласувайте за крайно десни като г-н Димитров, които доведоха нещата дотук, възмути се Енчев, а Виктор Николаев приключи разговора с „Винаги гледайте „Здравей, България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com