Малките гръцки партии ще се борят за място на политическата сцена

17522
Малките гръцки партии ще се борят за място на политическата сцена
Снимка: Getty Images / Guliver

Малките гръцки партии, някои от които са в позиция да наклонят везните на предсрочните парламентарни избори в неделя, ще се опитат по време на вота да си извоюват място между сочената за победител лява партия „Сириза” и „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас.

Партиите имат нужда от поне 3% от гласовете, за да могат да изпратят свои представители в 300-местния парламент. Някои от тези партии може да бъдат ухажвани от победителя, ако той има нужда от съюзници, за да придобие абсолютно мнозинство от 151 парламентаристи. Засега проучванията показват, че всеки десети гласоподавател се колебае за избора си.

„Потами” (Реката)
Създадена през пролетта на 2014 година от бившата телевизионна звезда Ставрос Теодоракис, партията успя да събере 6,6% от гласовете на европейските избори през май и по този начин двама от общо 21 гръцки депутати в ЕП станаха нейни членове. „Потами” има амбиции да стане третата политическа сила в Гърция и партията, която ще „защитава страната”, например от корупцията. По-скоро лявоцентристка и много проевропейска, партията може да бъде попълнение при евентуална коалиция, независимо дали тя ще бъде ръководена от „Сириза” или от „Нова демокрация”.

Социалистите от „Пасок”
Бившият вечен съперник на „Нова демокрация”, който доминираше гръцкия политически живот в продължение на 30 години, в момента е само бледа сянка на това, което беше. Отнесена от наложените от тройката рестриктивни мерки, партията преживя масово отцепване на своите членове, които от четири години се присъединяват към „Сириза”. В момента партньор в управляващата коалиция на Гърция, „Пасок” получи 8% и две места в ЕП. Проучванията показват, че партията вероятно ще спечели около 5% на тези избори. В момента тя е готова да се обедини отново с „Нова демокрация” или да се присъедини към „Сириза”, която от своя страна не изглежда съблазнена от тази идея.

„Златна зора”
Около половината от 18-те депутати от крайнодясната партия, които бяха избрани през 2012 година, се намират в затвора, а около 70 нейни членове очакват дело за „принадлежност към организираната престъпност”. Въпреки всичко „Златна зора” се нареди на трето място на европейските избори с 9,4% от гласовете и трима депутати. Партията все още има шанс да получи подкрепата на 5% от избирателите, а някои гласоподаватели, въпреки че не споделят крайните й антиимиграционни идеи, казват, че я подкрепят пред риска от съдебно преследване, което смятат за политически мотивирано. Нито „Нова демокрация”, нито „Сириза” не искат да се обединят със „Златна зора”, чийто лидер изпъкна, като заяви, че не е „нито със слугите на икономиите, нито с болшевиките”.

Комунистите от ККЕ
Неизменна фигура от гръцкия политически пейзаж, ККЕ поддържа позицията си срещу ЕС, САЩ и НАТО. Тя спечели 6,07% на европейските избори, тоест двама депутати, и може да получи между 4 и 5% на изборите в неделя. До момента отхвърля възможността за сътрудничество със „Сириза”.

„Независимите гърци”
Тази суверенистка партия бе създадена по време на кризата от отцепника от „Нова демокрация” Панос Каменос. Въпреки че е дясна партия, през декември тя се оказа съюзник на „Сириза”, като гласува срещу предложения от правителството кандидат-президент. Това доведе до разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори. Въпреки това не е сигурно, че „Сириза” ще й предложи да участва в коалиция, нито пък, че „Независимите гърци” ще преминат 3-процентната граница. На европейските избори тя спечели 3,43% и едно място в ЕП.

„Движението на демократичните социалисти”
Младата партия, която беше основана от бившия премиер Георгиос Папандреу, някога член на „Пасок” и син на нейния създател, беше създадена заради недоволството на Папандреу от посоката, която приема партията под ръководството на настоящия й лидер и вицепремиер на Гърция Евангелос Венизелос.
Ходът на Папандреу, който през 2010 година трябваше да разкрие в какво плачевно състояние се намират гръцките финанси, а после да призове на помощ ЕС и МВФ, не получава разбиране от всички. Изглежда, че Папандреу отслабва позициите на „Пасок”, без да е сигурно, че ще бъде преизбран. Неговото създание получава едва 2% от намеренията за гласуване.

АФП

Гръцките депутати трябва да върнат януарските си заплати

Комисията по финанси в гръцкия парламент поиска от депутатите да върнат заплатите си за януари, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com