Македония сама потвърди, че в Брюксел излага български средновековни ръкописи

26863
Македония сама потвърди, че в Брюксел излага български средновековни ръкописи

Македония сама потвърди, че изложбата на „македонското средновековно ръкописно богатство”, която предстои да бъде открита в Кралския музей в Брюксел през октомври, ще бъде от български средновековни книги и ръкописи.

В репортаж на Телевизия „Сител”, посветен на реакцията в България, се показват ръкописите, които ще бъдат изложени в белгийската столица. На ръкописите ясно се виждат надписите на старобългарски език.

Обвиниха Андрей Ковачев в "антимакедонски фанатизъм"

Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев миналата седмица даде изявление за македонски медии, в които, заявява, че няма малцинст...

Македонски медии днес отделят внимание на изявленията на българските историци Божидар Димитров и Пламен Павлов, свързани с ръкописите.

„Македонското средновековно ръкописно богатство събуди страстите на българските историци”, коментира скопската телевизия Сител. Телевизията цитира изявление на Божидар Димитров, според което ръкописите от 10 до 19 век, открити в манастири в Македония, са български, гръцки и сръбски.

„Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще се състои изложбата. Не знам дали там има някой, който да им каже, че определението „македонски средновековни ръкописи” е нон сенс”, заявил Божидар Димитров.

Под заглавие „Български историк смята, че не съществува македонско културно наследство” електронното издание Прес 24 цитира изявлението на историка Пламен Павлов за Агенция „Фокус”, където заявява, че представянето на културното наследство на Македония е голяма провокация.

Македония: Атакуват ни крадци на дърва с БГ автомобили

Крадци на дърва с български автомобили, атакуват горите в Източна Македония, пише днес вестник ”Нова Македония”. Според и...

„Няма нито едно доказателство за съществуването на независимо македонско културно наследство”, заявил Павлов.

Електронните издания Скай и Плюс инфо също цитират изявлението на Павлов.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com