Македония прави избирателна лустрация

6445
Македония прави избирателна лустрация

В македонския парламент мина на първо четене законопроектът за лустрацията, предаде БГНЕС.

Според Илия Димовски от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, който е един от вносителите, законопроектът не трябва да се възприема като "наказание или порицание за тези, които са клеветели в миналото, а като процес, чрез който трябва да се извадят наяве много тъмни петна от миналото в Македония". Това впрочем пише в мотивите на законопроекта. Според Димовски "всички критики срещу лустрацията, идват от левицата".

Но независимата депутатка Роза Топузова-Каревска му възрази, че законът не е изпълнил своята цел и съответната комисия е работила селективно.

"За съжаление, законът не изпълни основната цел - да се поправи една историческа несправедливост и да бъдат лустрирани онези, които са подписали съгласие със службите. Комисията работи избирателно и се зае с отдавна починалите, вместо да разгледа документите на онези лица, които в този момент са на публични постове", изтъкна Топузова-Каревска.

Депутатът Рафис Алити от Демократичния съюз за интегрция (ДСИ), който също е сред вносителите, заяви, че Македония трябва да поиска досиетата от Белград, за да се направи реална лустрация, в противен случай "нещата ще останат отворени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com