Македония даде старт на националната си газификация

42303
Македония даде старт на националната си газификация

В Македония започва изграждането на национален газопровод, което е първа фаза от проекта за газифициране на страната. Втората фаза на проекта предвижда изграждането на газопреносната мрежа в общините, предаде БГНЕС.

Според източници на македонския портал економски.мк, по-голямата част от газопровода - втори и трети регион ще бъде построен от италианската фирма "Конкордиа", а за района на Скопие същата компания ще се конкурира с турската "Аксо енерджи". Ще бъдат организирани и търгове за избор на фирми, които ще строят газопреносните мрежи в страната.

В Скопие има 17 общини, а изграждането на мрежата в този регион ще струва 98,4 милиона евро.

Вторият район обхваща Източна Македония плюс Прилеп, а газифицирането на този регион струва на 27 млн. евро. Третият район е Западна Македония, където газопровода с преносната мрежа ще струва 22 млн. евро.

Общата инвестиция за изграждането на 650 км мрежа в страната се оценява на 150 млн. евро. Газификацията ще се извършва по модела на публично-частно партньорство, според който компаниите ще строят газопреносните мрежи и ще довеждат газа до крайния потребител. Те ще имат статут на концесионери за следващите 20 години и ще плащат на държавата един процент от печалбата си.

Македония получава руски газ през територията на България. Мощността на газопровода е около 800 милиона куб. метра годишно. В момента македонците потребяват само 300-380 милиона куб. метра. За да се увеличи потреблението, трябва да се построят газопроводи до енергийните обекти и те да започнат да работят с газ вместо с вредни за околната среда нискокалорични въглища.

През 2014 г. приключиха трудните преговори и още от тази година "Стройтрансгаз" започва строителството на газопровод от село Клечовци, недалеч от границата с България, до град Кавадарци. Обмислят се варианти, за да се продължи газопровода до Неготино.

Специалистите заявяват, че ако бъдат изградени всички замислени енергийни проекти то съществуващите днес тръби с капацитет 800 милиона куб.м. ще стигнат за една-две години. Съществува техническа възможност доставките да бъдат увеличени с една трета. Според експертите модернизираните обекти ще се нуждаят от около 3 милиарда куб.м. годишно.

След спирането на проекта "Южен поток" Македония възлага надежди на "Турски поток", който ще мине по дъното на Черно море и ще свърже Русия и Турция. Неговият капацитет е същият като на отменения "Южен поток" - 63 милиарда куб.м. газ. Предвижда се изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница, а от там тръбите трябва да минат през Гърция, Македония, Сърбия за Унгария и Централна Европа. Така при щастливо стечение на обстоятелствата Македония може да се превърне в една от транзитните страни, през които руският газ ще потече по-нататък в Европейския съюз.

2 детски заведения в Шумен ще бъдат газифицирани с европари

Предстои газифициране на единствените забавачки в Шумен, които все още не са газифицирани – детска ясла „Тракийче“ и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com