Македония: Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва

52406
Македония: Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва

Идеята за създаване на Република Илирида възкръсва 22 години след организирането на референдума. Македонското електронно издание МКД съобщава, че днес в Македония е трябвало да бъде провъзгласена Република Илирида. Невзат Халили, някогашен лидер на Партията за демократичен просперитет (ПДП) и самопровъзгласил се за президент на на Илирида е заявил, че Републиката е трябвало да бъде обявена днес, но са се отказали под натиск на международния фактор.

”Утрински весник” и електронните издания Локално и Falanga също отделят внимание на темата.

Днес албанците в Македония е трябвало да обявят независимост с Република Илирида

Днес в Македония трябваше да бъде провъзгласена Република Илирида, предаде македонското електронно издание МКД. Невзат Халили, някогаш...

Референдумът за създаване на Република Илирида, която обхваща територията на Западна Македония, се състоя през 1992 г. 99% от гласувалите албанци подкрепиха идеята.

Невзат Халили е роден в тетовското село Порой през 1946 г. Той е първият председател на ПДП. През 1992 година се спасява от затвора, след като бяга в Косово, за разлика от други свои съпартийци. През 2001 г. по време на конфликта се завръща в Македония с цел да оглави политическите искания на въоръжените албанци, но не успява. Тогава отново се връща в Косово и започва създаването на Армия на Република Илирида.

Командир Пантера, който участваше и в конфликта през 2001 г. в редиците на Армията за национално освобождение, неотдавна разпространи съобщение, в което призовава всички полицаи и войници албанци да хвърлят униформите на фашистката държава БЮРМ, тъй като революцията започва съвсем скоро.

„Виждайки увеличаването на напрежението на фашистката държава и чудовище БЮРМ, призовавам всички съратници и всички албанци, които са част от държавния славомакедонски апарат, да хвърлят униформите на фашистката държава и славомакедонската полиция”, заявил Командир Пантера.

Скопие отново бълнува: В Турция живеят 6 млн. македонци

"В Турция има 6 милиона македонци". Това е челото на излизащия в Скопие в. "Вечер". Главен редактор на изданието е Драган Петрович - ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com