Лагард: Гърция беше добре, преди "Сириза" да дойде на власт

12012
Лагард: Гърция беше добре, преди "Сириза" да дойде на власт
Снимка: Getty Images

Гръцката икономика е била на пътя на възстановяването, преди партията на радикалната левица "Сириза" да дойде на власт. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за "Ройтерс".

Те все пак не критикува пряко премиера Алексис Ципрас, но отбеляза: "Гърция трябва първо да реформира икономиката си, преди европейските ѝ кредитори да облекчат дълговото ѝ бреме."

Муравей Радев начерта два пътя пред Гърция - тежък и по-тежък

Да правиш помен с чужда пита – това се случи в Гърция. Щом спряха парите отвън и всичко рухна. Прогнозата ми е тежка – Гърц...

По повод насрочения за неделя референдум в Гърция Лагард посочи, че е в ход демократичен процес, който би трябвало да доведе до повече яснота за решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството.

Според Кристин Лагард преговорите между Гърция и нейните кредитори могат да извлекат повече полза от "малко повече зрялост", пише БНР. В интервю за CNN, тя заяви, че, за да се пребори с кризата и за да се ползва от по-голямата подкрепа на международните кредитори, Гърция трябва да проведе повече структурни и фискални реформи в съзвучие с изискванията на програмите на Тройката кредитори от последните пет години.

Относно референдума, Лагард отговори, че й е много ми е трудно да прецени. "Мисля, че е в ход демократичен процес, който, да се надяваме, ще доведе до повече яснота. Моята надежда е, че ще продължим да работим заедно. Гърция е в средата на Европа, член на Европейския съюз, на еврозоната и се надявам на изясняване на ситуацията, ще доведе до по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", коментира управляващият директор на МВФ.

Международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтинга на Гърция, след като страната стана първата развита икономика, просрочила задължение към Международния валутен фонд.

Европа се примири - ще изчака резултатите от гръцкия референдум

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да изчакат резултата от референдума в Гърция преди провеждането на повече дискусии за...

Рейтинговата агенция обяви, че вероятно Атина ще просрочи задълженията си и по държания от частни инвеститори дълг, ако не бъде продължена подкрепата от официалните кредитори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com