Кризата разклати психичното здраве на гърците

15579
Кризата разклати психичното здраве на гърците
Снимка: Getty Images / Guliver

Драстичните промени във всекидневието на гърците през последните години имат сериозни последици върху състоянието на психичното здраве на хората в страната.

Психиатричните болници в цяла Гърция са пълни с пациенти с нарушено психическо състояние, а болницата в Атика месечно приема по около 200 нови пациенти. Броят на хората надвишава капацитета на болницата с 30%. Пациентите се настаняват дори и в коридорите на лечебното заведение, предаде БГНЕС.

От 2010 г. силно се е увеличил и броят на хората, които принудително са настанени в психиатрични заведения. В момента около 55% от пациентите са приети в болница против своята воля, с намеса на полицията или на прокуратурата.

Лекарите отчитат драстично увеличение на пациентите с финансови проблеми. Хората, приети в тези институции, са главно безработни, банкрутирали бизнесмени или родители, които нямат средства да се грижат и да изхранят децата си. Повечето от тях са над 40-годишна възраст и никога преди това не са проявявали признаци на психични заболявания. Освен това стотици бездомници също се озовават в психиатричните заведения с тежки психични заболявания. Престоят им обикновено е кратък, а след това се връщат на улицата без никаква медицинска грижа.

Нивото на Марица в Гърция се повишава, властите взимат спешни мерки

Повишава се нивото на река Марица на гръцка територия. Властите са готови за спешни мерки, предаде БНР. Само три дни след опустошителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com