Кредиторите притискат Гърция за тройно увеличение на ДДС за туризма

14998
Кредиторите притискат Гърция за тройно увеличение на ДДС за туризма

От 1 юли ДДС за нощувките в гръцките хотели да се увеличи от 6,5% на 23%, а за хранителните услуги - от 13% на 23%, настоява МВФ.

„Ако това бъде приложено, резултатът ще е унищожителен и тотално ще изключи нашия туризъм от състезание с други дестинации, защото ДДС при конкурентите е между 8 и 10 процента. Не знаем за кой пореден път трябва да обясняваме, че изборът на всеки клиент без съмнение е повлиян от цената", заяви Асоциацията на гръцките туристически фирми. Според представителите на туристическия бранш това ще пренасочи милиони туристи към други конкурентни и съседни държави, ще лиши Гърция от важни приходи, от няколко процента от и без това намалелият БВП и от хиляди работни места.

Гръцкият парламент обнародва въпросите, които ще бъдат зададени на референдума

Парламентът на Гърция обнародва въпросите, които ще бъдат зададени на хората по време на предстоящия референдум в страната на 5 юли, пр...

Данни за ДДС за нощувките и хранителните услуги при конкурентите показва, че осреднената обща ставка се движи от 8% в Турция до 10,3% в Португалия. В момента в Гърция тя е 8,1% и ако се приемат исканията на кредиторите, ще скочи три пъти, посочва атинският вестник „Катимерини".

Изданието допълва, че туризмът заема около 9% от БВП на страната. Миналата година бе отбелязан ръст от 1,8 млрд. евро в приходите от туризъм, което се равнява на 11,3%. Общият размер на постъпленията от тази дейност достигнаха 17 млрд. евро, отбелязва изданието, предаде КРОСС.

В допълнение, кредиторите предлагат да отпадне специалният облекчен данъчен режим, от който се ползват островите. Това допълнително ще затрудни туристическата дейност, защото в района на Крит, Южните Егейски острови и Йонийските острови поне половината от икономиката се движи от туризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com