Кредиторите правят последен опит да спасят Гърция от фалит

8110
Кредиторите правят последен опит да спасят Гърция от фалит
Снимка: Getty Images/Guliver

Последен опит правят кредиторите, за да спасят Атина от фалит. Днес е поредният кръг от преговорите. Гърция очаква последния транш финансова помощ, за да си покрие задълженията по заема, но отказва да наложи необходимите икономически мерки. „Страната е пред крах и хаос“ предупреждава опозицията, предаде БНР.

Започва нов пореден кръг на преговорите между Атина и кредиторите с надежда да се постигне споразумение преди 24 април, когато е заседанието на финансовите министри от еврогрупата. Правителството изразява оптимизъм, въпреки отказа да приеме голяма част от необходимите икономически мерки. Премиерът Ципрас, а и министри от кабинета, заявиха, че орязване на пенсии и заплати, нови данъци и рязко увеличение на ДДС не са мерки, които ще тласнат напред гръцката икономика.

Русия дава 5 млрд. долара на Гърция за "Турски поток"

Русия и Гърция планират да подпишат споразумение, в рамките на което Москва ще отпусне на Атина от 3 до 5 милиарда евро като предплат...

От своя страна техническият екип на кредиторите, който отново започва днес в Париж преговори с гръцките експерти, не показва възможност за компромис.

Финансовият министър Янис Варуфакис каза, че при липса на финансова помощ Атина ще спре изплащането на задълженията си към кредиторите, за да осигури средства за заплати и пенсии.

Гръцкото правителство се опитва да постигне споразумение и министрите са категорични, че излизане от еврозоната не се предвижда.

Опозиционните партии приканват премиера да приеме програмата на кредиторите, за да спаси страната от фалит, независимо от политическата цена, която в този случай ще плати Сириза. Все по-често медиите коментират вероятността правителството да подаде оставка.

Варуфакис: Гърция няма да излиза от еврозоната

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че страната му е решена да остане в еврозоната и правителството отказва да мисли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com