Косовският парламент гласува специален съд за АОК

7383
Косовският парламент гласува специален съд за АОК

Парламентът на Косово ще дебатира днес относно конституционните промени за създаване на специален съд за извършените престъпления от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/, предаде БГНЕС.

Депутатите от опозицията обявиха, че ще гласуват срещу промените, но има вероятност и народни представители от управляващото мнозинство да се противопоставят на предложенията за промени в Конституцията. До момента 8 депутати от Демократическата партия на Косово обявиха, че са срещу създаването на специален съд.

Международната общност предупреди, че ако Прищина не създаде специален съд, тогава ще бъде сформиран подобен под прякото подчинение на ООН.

В парламента на Косово има 120 депутати, а за приемането на конституционни промени са необходими гласовете на 80 народни представители. Всички посланици на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН призоваха властите в Прищина колкото е възможно по-бързо да създадат специален съд, който да разследва извършените престъпления от страна на АОК.

В същото време стана ясно, че премиерът на Косово Иса Мустафа е поискал от Груевски международно разследване на събитията в Куманово.

Вучич: Тачи не знае какво е геноцид

Сърбия изготвя подробен отговор за намеренията на министъра на външните работи на Косово Хашим Тачи да повдигне обвинение срещу власт...

Мустафа поиска прозрачен подход към въпроса, както и да се проучи подробно всяка възможност за вмешателство.

"Ние помолихме да се извърши международно разследване за събитието, което се случи в Македония, тъй като смятаме, че това ще бъде най-правилно решение и ще даде повече информация и данни. Това ще позволи на Косово и Македония да контролират случващото се в страните си и отделни индивиди да не могат да причиняват жертви и такива резултати",заяви косовският премиер на регионалния форум в Тирана, на който присъстват премиерите на страните от региона.

При сблъсък между въоръжени лица и македонската полиция в Куманово на 9 май загинаха няколко служители на реда, а десетки бяха ранени. Властите побързаха да обявят, че става дума за тероризъм, но според местните наблюдатели и по-голямата част от македонското и албанско население това е било отчаян опит на режима на Груевски да попречи на провеждането на големия опозиционен митинг в Скопие, който се състоя на 17 май.

Македония е обхваната от тежка политическа криза, която продължава повече от 4 месеца. Тя е резултат от авторитарните методи на управление на Груевски.

Румъния скоро може да признае Косово

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта заяви, че страната му може в най-скоро време да признае независимостта на Косово, предад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com