Косово създава съд за АОК и удължава мандата на ЕУЛЕКС

30450
Косово създава съд за АОК и удължава мандата на ЕУЛЕКС

Правителството на Косово прие законопроекта за подписване на споразумение с ЕС за продължаване на мандата на ЕУЛЕКС, пише днес сръбският вестник Вечерње новости.

С документа се предвижда и формиране на специализиран съд за военни престъпления на бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК).

"Петорката" поиска Косово да създаде съд за престъпленията на АОК

Страните - членки от т.н. "международна петорка", в която участват САЩ, Велико Британия, Франция, Германия и Италия поискаха парламен...

Документът ще бъде внесен в парламента за гласуване.

Със закона се предвижда продължаване на мандата на ЕУЛЕКС до 2016 г., посочва изданието.

По-рано лидерът на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа заяви, че неговата партия ще подкрепи създаването на специалния съд за престъпления, посочени в доклада на Дик Марти, за които са заподозрени бивши членове на АОК. "Между двата варианта, този сами да сформираме специален съд е по-малко болезнен, защото в противен случай съдът ще бъде създаден от Съвета за сигурност на ООН, изтъкна Мустафа.

Лидерът на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай заяви днес, че неговата партия също ще подкрепи създаването на специалния съд, който трябва да съди извършителите на престъпления, посочени в доклада на Съвета на Европа от 2011 г. Косовският премиер Хашим Тачи, който е и лидер на Демократическата партия на Косово заяви след заседанието на ръководството на партията, че нейните депутати ще подкрепят сформирането на специалния съд. Неотдавна същото обяви и председателят на Алианса за Ново Косово Беджет Пацоли.

Против създаването на специалния съд и продължаването на мандата на ЕУЛЕКС се обявиха представителите на движението "Самоопределение" на Албин Курти. За продължаване на мандата на мисията на ЕС и за сформиране на специалния съд трябва да гласуват най-малко 80 депутати в косовския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com