Косово създаде съд, който да разследва военни престъпления

6041
Косово създаде съд, който да разследва военни престъпления
Снимка: Getty Images / Guliver

Замеряха с бутилки и чашки косовския вицепремиер и министър на външните работи Хашим Тачи по време на дебатите за създаването на специален съд, който да разследва престъпленията на бившата Армия за освобождение на Косово (АОК). 

"За" конституционните промени гласуваха 82 души, а петима бяха против. По този начин парламентът на Косово отваря врати за създаването на поискания от САЩ и Западна Европа специален съд, който да разследва извършените от АОК военни престъпления. 

Тачи: Косово е затвор в сърцето на Европа

В интервю за германското издание Der Spiegel външният министър на Косово Хашим Тачи призова изолацията на страната му да бъде прекратен...

Веднага след приемането на конституционните промени се проведе извънредно заседание на правителството, по време на което бяха приети два законопроекта за създаването на новия съд, предаде БГНЕС. По неофициална информация парламентът в Прищина се очаква да приеме тези закони още тази нощ. Според противниците на законодателните промени "управляващата коалиция е извършила предателство и въвежда апартейд в Косово". 

Хашим Тачи, който беше замерян с бутилки от представителите на парламентарната група на движението "Самоопределение", се обърна към лидера Албин Курти и му заяви: "Нали си спомняш, че аз ти предлагах да се присъединиш към АОК, но ти тогава отказза да вземеш пушката". 

Малко преди гласуването в пленарна зала Хашим Тачи извика депутатите от неговата демократическа партия на консултации. "Ако искате края на партията, не гласувайте за създаването на съда, но с него или без него в момента, когато няма да бъдем в управлението, ще бъдем обвинени от правителството, което е на власт", каза Тачи пред депутатите си. 

Според него, ако конституционните промени не бяха приети, в страната щеше да има предсрочни избори и неговата партия щеше да бъде фаворит. Телевизия "Клан Косова" съобщи, че събралите се демонстранти в сградата на парламента в центъра на Прищина са замеряли с бутилки Хашим Тачи. 

Лидерите на Албания и Косово отмениха посещението си в Македония

Заради политическата ситуация в страната албанският премиер Еди Рама и ръководителят на косовската дипломация Хашим Тачи отложиха пос...

 Тачи, който до миналата година изпълняваше длъжността премиер на страната, по време на войната в Косово 1997-1999 г. ръководеше АОК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com