Косово отново не се сдоби с парламент

15805
Косово отново не се сдоби с парламент
Снимка: Getty Images/Guliver

Отново отложиха продължението на учредителното събрание на парламента в Косово, което бе насрочено за днес.

Най-възрастната депутатка Флора Бровина, която е председател на заседанията, е взела решението за отлагане. Причината е, че двата блока - Демократическата партия, от една страна, и следизборната коалиция на "Демократическия съюз", "Алианса за бъдещето на Косово", "Инициативата за Косово" и "Движението Самоопределение" от друга страна, не са успели да се договорят за кандидат за председател на парламента.

Бровина заяви, че отлагането на учредителното събрание ще даде допълнителна възможност политическите партии да продължат консултациите с президента г-жа Атифете Яхяга за намиране на решение. "С цел да се създаде достатъчно пространство за преодоляване на политическата и институционална криза, смятам, че е необходимо отлагане на продължението на учредителното събрание, за да може то да завърши успешно", каза Бровина, цитирана от БГНЕС.

Пред вид новината за отлагането на заседанието партиите от следизборния блок поискаха то да се проведе днес от 10 часа сутринта, както бе предвидено.

След извънредните парламентарни избори на 8 юни свикването на парламента се провали два пъти. Първият път беше на 17 юли, когато за председател на парламента бе избран лидерът на "Демократическия съюз" Иса Мустафа, но Конституционният съд анулира решението. Вторият път беше на 18 септември, когато кандидатът на Демократическата партия Арсим Байрами не получи необходимия брой гласове. Продължението на учредителното събрание беше насрочено за миналия четвъртък, но беше отложено за днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com