Косово няма парламент вече 138 дни

14235
Косово няма парламент вече 138 дни
Снимка: Getty Images/Guliver

От 7 май, когато беше разпуснат предходния състав на косовския парламент, изминаха 138 дни, предаде БГНЕС.

На изборите на 8 юни, които както никога досега бяха оценени положително от местните и от чуждестранните наблюдатели, победител беше Демократическата партия на Косово на премиера в оставка Хашим Тачи с 30,38% от гласовете. Но радостта от победата на тази политическа партия беше кратка, защото два дни след изборите на 10 юни лидерите на опозиционния блок подписаха спаразумение за следизборна коалиция, в която влязоха Демократическият съюз на Косово на Иса Мустафа, Алиансът за бъдещето на Косово на Рамуш Харадинай и Инициативата за Косово на Фатмир Лимай. Към тях неотдавна се присъедини и движението "Самоопределение". Те сформираха следизборната коалиция, която има общо 63 депутати в 120-местния парламент. Демократите имат 30 депутати, останалите 12 депутатски места са за малцинствата, от които 10 за сръбското.

Два пъти се провали учредяването на парламента. Първият път това стана на 17 юли, когато за негов председател беше избран Иса Мустафа, но Конституционният съд анулира избора му. Вторият път беше на 18 септември, когато кандидатът на Демократическата партия на Косово Арсим Байрами не получи достатъчен брой гласове, за да бъде избран за председател на парламента.

В Косово арестуваха предполагаеми джихадисти

Косовската полиция предприе днес широка операция срещу предполагаеми джихадисти и арестува 15 души, за които се смята, че вербуват д...

Не е сигурно, че председател ще бъде избран от третия път заради големите разногласия между новия коалиционен блок и демократите. Поради това се говори за нови предсрочни избори или за "използване" на влиянието на международната общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com