Коритаров и Джамбазки смятат, че в Македония активно се намеси Русия

12808
Коритаров и Джамбазки смятат, че в Македония активно се намеси Русия
Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали всички терористи при операцията в Куманово са били заловени. Това съобщи Нова телевизия след операцията в македонския град през почивните дни (9-ти и 10-ти май). При нея загинаха осем полицаи, бяха открити и телата на 14 терористи, а четирима са предадоха.

Куманово се намира близо до сръбската граница и това е един от основните аргументи срещу теорията, че от Косово и Албания идват „терористи”, които искат да присъединят Куманово към „Велика Албания”. От управляващата коалиция в Македония отричат, че операцията в Куманово е нарочно направена, за да се спрат протестите срещу Никола Груевски. Протести сега няма, след като се готвеше национален протест на 17 май. Македонската полиция не е показала нито един пленен терорист, но според официално твърдение терористите искали да превземат пет полицейски участъка и ставало въпрос за хора с боен опит, дори в Сирия.

Груевски си играе с огъня, предупреди бивш представител на ЕС в Скопие

Македонското правителство се отнася крайно безотговорно и подценява ситуацията в републиката. Това каза бившият ръководител на делегаци...

Българският прочит

Девет години в Македония управлява един човек, без едни редовни избори, с подслушвания, с терор – политически опонент в затвора (Любе Бошковски), журналисти в затвора. В Македония се управлява като в една малка „Северна Корейка”, категоричен е Джамбазки. Но отделно има и външнополитически сблъсък между Русия и ЕС за македонския проблем. Отделно стои и въпросът с етническите албанци, добави евродепутатът. Той припомни как в началото на века пак имаше подобен сценарий – подслушване, протести и напрежение по остта македонци-албанци.

Мен ме впечатли позицията на руското външно министерство. Предизвиква безпокойствие наблюдавания през последните дни взрив от антиправителствени действия, цитира журналистът Георги Коритаров. И добави, че в официалната позиция протестите се считат за „инспирирана от Запада цветна революция”.

Македония е повод за Брюксел да се замисли какво става със стратегическия интеграционен процес за привличане на Западните Балкани към ЕС. Юнкер вече каза, че през следващите пет години разширение на ЕС в тази посока няма да има и Русия вече се възползва от това, подчерта Коритаров. Той посочи, че субектът на акцията в Куманово не е косовската освободителна армия, а армията за освобождение на Македония, която не призна споразуменията преди време между македонци и албанци. Те имат сходни абревиатури, заяви журналистът.

Груевски обяви унищожението на терористите и нарече враговете си "страхливци"

Унищожихме една от най-опасните терористични групи на Балканите. Операцията беше проведена високопрофесионално. Това каза македонският ...

Македония е проект на Коминтерна. Затова и няма нищо чудно, че Сърбия се мъчи да запази своето влияние там. Не съм учуден от руската позиция, има и подозрения, че се прави финансиране точно през Сърбия. Армията за освобождение на Македония се знае още от 2003 година, каза Джамбазки. Той обаче заяви, че Брюксел държи Македония настрана от ЕС заради самото Скопие. Защото Македония шикалкави, когато им се казва да променят отношението спрямо България, категоричен е Джамбазки.

Груевски строи контапротести точно както беше и в България – соросоидите и там се използват като аргумент. Министър-председателят назначил за шеф на най-важната силова агенция в страната свой братовчед – по-голямо доказателство от това, че сме един народ, няма. Медии в Македония няма – освен три-четири сайта, всичко друго се държи с договори от правителството – ако не слушат, няма пари за реклама по договорите, каза още Джамбазки.

Преди време Велизар Енчев каза, че ВМРО-ДПМНЕ беше създадена с активното участие на сътрудници на нашата Държавна сигурност. Сега Груевски се мъчи да скъса тази нишка. Когато Любчо Георгиевски поиска българско гражданство, то се обезцени декларацията между него и Иван Костов от 1999 година. Според мен договор между България и Македония не може да има точно заради това, смята Коритаров.

По-важно сега е какво да правим и каква да е българската позиция. Предложихме с колегите Сергей Станишев и Андрей Ковачев да има в сряда (13 май) извънредна точка в заседанието на Европейския парламент и се готви проекторезолюция, каза Джамбазки. Той е убеден, че предстои смяна на властта в Скопие е много важно как ще се впише българската общност в Македония дори и в политически аспект.

Българи отиват да се бият в Куманово, сърби също се организират

Българи се готвят да се включат в сблъсъците в Куманово. Това съобщи бившият депутат Павел Чернев. Той добави, че подобна организация т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com