Коритаров: Лавров гъделичка национализма ни по темата "Македония"

33725
Коритаров: Лавров гъделичка национализма ни по темата "Македония"
Снимка: Gettyimages

Провеждат се учения на армията с нашия Отряд за борба с тероризма. Ако, недай Боже, нещата в Македония тръгнат на зле, около 90 хил. души с български паспорти могат да дойдат у нас. Отделно може да има хуманитарна криза. Това заяви пред парламента премиерът Бойко Борисов.

Описанието стана факт, след като руската информационна империя "Спутник" пусна репортаж как България готви армията си да нахлуе в Македония. Отделно преди два дни външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че "се повдига темата за дълбока федерализация на Македония и се изрази идея да има подялба на македонските територии между Албания и България".

Велизар Енчев: Македония е една политическа лудница

Де да беше вярно, но не е, защото България се отказа да защитава своите интереси в Македония. Така коментира през bTV независимият депу...

Трябва да отбележим, че Лавров говори на езика на архаичния балканския национализъм. Руският външен министър гъделичка националическата гордост на много българи, както и на Албания, че Македония съответно е българска и албанска. Лавров обаче говори много особено – той не назова кой иска да федерализира Македония, а заявява „говори се”. И същевременно цитира непълно думи на албанския премиер Еди Рама, като Рама заяви, че ако ЕС държи тази част от Балканите извън европейската интеграция, то по естествен начин Албания и Косово ще се обединят, направи анализ журналистът Георги Коритаров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сергей Станишев не обоснова присъствието си в Скопие, каза бившият депутат на БСП Страхил Ангелов. Ако има нещо, за което да се протестира, това е антибългарската пропаганда на Никола Груевски. Груевски няма защо да се подкрепя, сигурен е Ангелов. Лавров казва и една истина за Македония – в изказването си за подялба на тази държава не включва Гърция и Сърбия, добави бившият червен депутат.

Божидар Димитров също говори на архаичния националистически език. Затова и ДПС има идея, която иска да прокара чрез АЛДЕ – да се започне ускорен процес на присъединяване изцяло на Балканите към ЕС, каза Коритаров. Моята прогноза е, че Македония ще се разпадне, категоричен беше Ангелов. Нека Велизар Енчев ти каже откога почват първите анализи как ще се разпадне Югославия – от 1983 година, като Македония е сочена като първопричина. Още тогава се смята, че част от Македония може да се присъедини към България, заяви Коритаров.

За финал Страхил Ангелов обаче защити руската теза, че събитията в Македония се случват заради „Турски поток”.

Вълненията в Македония като резултат на енергийната война между Изтока и Запада

Кървавата конфронтация, на която станахме свидетели по-рано този месец, между македонската полиция и албанските мюсюлмани, отприщиха м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com