Кораб с над 1700 бежанци пристигна в гръцкото пристанище Пирея

6153
Кораб с над 1700 бежанци пристигна в гръцкото пристанище Пирея
Снимка: Getty Images/Guliver

Кораб с 1749 бежанци на борда акостира на гръцкото пристанище Пирея. Очакват се още 2500 да пристигнат до утре, съобщава BBC.

Новопристигналите са част от други няколко хиляди, успели да стигнат до гръцкия бряг. Тази седмица до Гърция са достигнали 23 452 бежанци, 77% от тях от Сирия, 15% от Афганистан и 5% от Ирак. Гърция настоява за помощ, за да се справи с потока от бежанци по бреговете си.

Палестинци и един войник ранени при израелски набег в Западния бряг

Израелски войници нахлуха в северния палестински град Дженин в Западния бряг и в бежански лагер в района. Това доведе до сблъсъци с пал...

Гърция е основна дестинация за бежанци от Близкия изток, които продължават пътя си най-вече през пристанището на Атина. Голям процент от тях идват от Сирия, където гражданската война навлиза в още по-тежка фаза. За 4 години военни действия цивилните жертви са над 300 000, а над 4 милиона са бежанците в съседните на Сирия държави като Ливан, Турция, Йордания и Ирак.

Напливът, който се наблюдава в Гърция през последната седмица допълнително разтърсва европейските лидери, които вече три години не достигат до единно решение как да се отговори на бежанската криза. В интервю за сингапурската преса в началото на август, външният министър на Великобритания Филип Хамънд скандално отбеляза, че приливът на разселени хора, пристигащи по бреговете на континента заплашва да наруши социалната стабилност и демография на европейските държави, въпреки че общият брой бежанци представляват една 0,027% от населението на Европа, а във Великобритания са пристигнали само 260 бежанци от началото на 2015 година.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com