Конституционният съд в Турция реши, че блокирането на Twitter е противозаконно

22496
Конституционният съд в Турция реши, че блокирането на Twitter е противозаконно
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският Конституционен съд постанови, че забраната на правителството на достъпа до Twitter нарушава правата.

Забраната на микроблогинг сайта влезе в сила на 20 март, след като социалната мрежа беше използвана за разпространение на аудиозаписи, които замесват премиера Реджеп Тайип Ердоган и приближените му хора в корупционен скандал. След това обаче тя беше вдигната.

По време на срещата на външните министри на натовските страни в Брюксел турският дипломат номер едно Ахмет Давутоглу е защитил забраната на социалната мрежа YouTube в югоизточната ни съседка, предаде БГНЕС.

Всяка страна предприема мерки, когато националната й сигурност е застрашена, подчертал Давутоглу на форума в белгийската столица. YouTube беше блокирана, след като в тази мрежа се появи запис на високопоставени турски представители. По-рано турското правителство изпълни заканите на премиера ислямист Реджеп Тайип Ердоган и спря достъпа на ползвателите до социалната мрежа Twitter, за да предотвратят – по техните думи – разпространяването на потенциално опасни записи. Това беше направено точно преди местните избори, но забраната беше вдигната и заради протеста на турския президент Абдуллах Гюл.

"Всяка страна по света защитава правата на своите граждани и предприема мерки, когато става дума за нейната национална сигурност", казал Давутоглу. Миналия четвъртък в YouTube се появи видеозапис на среща между Давутоглу, шефът на разузнаването Хакан Фидан и вторият човек в армията Яшар Гюлер, обсъждащи възможните заплахи към турската територия в района на намиращия се в Сирияя град Алепо.

"Султан" Ердоган спечели местните избори

В разгара на корупционния скандал ислямо-консервативното правителство на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган отбеляза силна победа на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com