Каролев, Константинов и Ангелов очакват предсрочни избори в Гърция

9210
Каролев, Константинов и Ангелов очакват предсрочни избори в Гърция

Сцените от „Синтагма” ми напомнят за „Зорба Гъркът” – всичко се срина накрая и той с кеф изигра едно сиртаки. Иначе проблемът не е Гърция, проблемът е инфлационният балон, който се натрупа в цял свят. В нетно отношение дългът на Великобритания и Франция е по-голям, американците всяка година печатат 3 трилиона финансови боклуци – без обезпечение, заяви проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.

Част от гърците не разбраха, че за да имаш да харчиш, трябва да имаш пари. Познайте кой гласува с „не” – пенсионерите, огромна част от армията, държавните служители. Нормално – пенсионерите си гласуват за пенсиите, държавните служители – за привилегиите, обясни икономистът Владимир Каролев.

Официално - гърците казаха "не" на еврозоната и МВФ

Вече е окончателно ясно - на днешния референдум, Гърция реши да не приеме проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската...

Вече 25 години Гърция е в дефицит – гръцкото правителство събира по-малко данъци, отколкото харчи. При вдигането на държавните заплати и заплатите в частния сектор растат. В Гърция като те назначат на държавна работа, играеш сиртаки, заяви Каролев, който определи за „друга тема” дълговете на САЩ, Великобритания, Франция. Не очаквам сега след наглото държание на Алексис Ципрас и Янис Варуфакис с епитети като „терористи” да има благосклонен отговор от Европа. Вчера (5 юли) бившият белгийски премиер Ги Верховщад заяви, че само в песните има „money for nothing”. През 2010 година стана ясно, че Гърция е лъгала за дефицита си – не е бил 1-2%. Затова и съм „за” фалит на Гърция, защото и кредиторите трябва да си понесат отговорността, посочи Каролев. И добави, че средната лихва на гръцкия външен дълг е 2,5% - по-ниско ниво от Испания, Португалия.

Тази седмица Ципрас ще получи сигнал, защото той ще трябва да прави реформи и тогава в Гърция ще му скочат. Ще дойдат и предсрочните избори, прогнозира Каролев. И припомни, че дори парите в сейфовете в банките сега не могат да се пипат.

Не мисля, че става нещо толкова страшно с този референдум, пазарлъкът ще продължи, смята главният редактор на „168 часа” Слави Ангелов. Има усещане, че парите, които дължи Гърция, са окрадени от гърците, но голяма част от тези пари са отишли за въоръжение, инфраструктура. Тези пари трябва да се върнат. Но на мен ми харесва позицията на гърците – на вас повече ли ви харесва премиерът да ходи в Брюксел, да му казват „браво” и да си мълчим, попита Ангелов.

По повод това, че Гърция не е центърът на света, проф. Константинов заяви, че докато Атина е в ЕС, в НАТО, то може да блокира всяко решение. Ако можеш да блокираш всяко решение, ти можеш да вземеш всяко решение, каза той. И добави, че може силово да се изхвърлят гърците от НАТО и ЕС, но дотогава механизмът е такъв. Според проф. Константинов е напълно възможно при задълбочаване на кризата, да има „разправа” с настоящи и бивши гръцки управници. Ставащото в Гърция е обща трагедия – за всички, подчерта проф. Константинов. А Каролев го подкрепи, като каза, че производителността на гърците е по-висока от българската.

Първи резултати от гръцкото вътрешно министерство - не*

На официалния сайт на гръцкото вътрешно министерство се появиха първите резултати от проведения днес (5 юли) референдум - дали гърците ...

Иначе несигурността в Гърция е факт. По информация на Actualno.com фирми от технологичния сектор временно затварят заради невъзможността да се разплащат. В магазините обаче стоки има – все още дори и в малките, казва източникът ни. Утре, 7 юли, по план гръцките банки трябва да отворят, но това в момента е доста невероятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com