Йоджалан призова кюрдите да се разоръжат

21446
Йоджалан призова кюрдите да се разоръжат

Легендарният кюрдски лидер Абдула Йоджалан, който излежава присъда в турски затвор, призова своите последователи от Кюрдската работническа партия (ПКК) да се разоръжат.

Определяното като историческо обръщение на Йоджалан е ключова стъпка към решаването на близо 30-годишния конфликт между Турция и кюрдските бунтовници, съобщава АФП.

"След 30 години на конфликти и стремеж към мир, нашата основна цел е да достигнем демократично решение", каза Йоджалан в съобщение, разпространено от депутата на Народната демократична партия (HDP) Сири Сурея Ондер.

"Призовавам ПКК да проведат извънреден конгрес през пролетта, за да направят стратегическо и историческо решение за разоръжаване", това заяви Ондер, цитирайки Йоджалан по време на обща пресконференция с вицепремиера Ялчън Акдоган. Депутатът допълни също, че в момента двете страни са "по близо от всякога до мира".

Пресконференцията е от особено значение в турския политически живот, тъй като това е първият път, в който реч на Йоджалан е прочетена на живо в присъствието на висш турски държавен служител.

Вицепремиера Акдоган също наблегна на важността на примирието и допълни, че "ние сме постигнали важна и историческа точка в мирния процес".

Призивът идва дни след като делегация на HDP проведе среща с бунтовници от ПКК в тяхната база в планините Кандил в Ирак на 23 февруари и се видя и със самия Йоджалан в затвора на остров Имралъ, където той е единствен затворник.

Това не е първият път, в който лидерът на ПКК призовава за примирие. През 2013 г. бяха проведени преговори с турските власти, продължаващи няколко месеца, чиято цел беше да се прекрати конфликта, който от 1984 г. насам е отнел живота на 40 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com